Плевенският окръжен съд остави постоянно в ареста тримата роми от град Долни Дъбник, уличени в пране на пари.

Иван Маринов и синовете му Станьо и Горан са получили от Палестинската автономия близо 2,5 милиона долара. Разплитането на случая започва след сигнал на дирекция „Финансово разузнаване” към ДАНС.

Тримата задържани нямат законни доходи. От 2010 до 2013 г. те са получили огромни средства. Парите са превеждани от 2 търговски дружества, които не са имали внос-износ в България, и от 30-40 физически лица. Доказано е, че част от сумите са изкарани от врачуване и знахарство.

Очаква се обвинения да бъдат повдигнати и срещу 2 жени от фамилията - майката Иванка и дъщеря й Елисавета. След претърсване на жилищата им са събрани доказателства, че обвиняемите са знаели, че получават пари, придобити по престъпен начин.

Прокуратурата ще търси съдействие от посланика на Палестина в България и от международни институции, за да изясни случая.

Ако се докаже обвинението, наказанието може да бъде от 5 до 15 години затвор, от 10 000 до 30 000 лева глоба и конфискация на имуществото. Досега е установено, че обвиняемите имат 3 луксозни автомобила за около 400 000 лева, около 4 килограма злато и монети.