Апелативният съд във Варна потвърди оправдателните присъди за всичките седем подсъдими по делото за „козирката убиец". Срутването на козирка на банка в морския град на 2 януари 2008 година доведе до нелепата смърт на 22-годишната студентка Гергана Велинова. Във фаталния ден, след двудневна снежна виелица, от стоманобетонната конструкция рухна от височина близо 3.20 метра. Два дни по-късно, при разчистването на отломките, беше открито тялото на премазаното момиче.

Магистратите признаха за невинни подсъдимите проектанти и архитекти, имащи отношение към реконструкцията на съоръжението, по обвинението за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, довело до рухването на козирката и смъртта на момичето.

В началото на януари тази година, първата съдебна инстанция оправда подсъдимите и посочи, че има отговорно лице за трагичния инцидент, което вече е признало вината си. А именно управителят на фирмата-подизпълнител на строителния обект Татяна Николчева.

Гергана Велинова, снимка: Архив

Още на първото съдебно заседание на 21 октомври 2010 година пред Варненския окръжен съд тя призна вината си за това, че без да има проектна документация, както и техническа спецификация на строителната конструкция, е натоварила фасадната облицовка с конструктивни елементи, които са намалили носимоспособността на съоръжението.

Николчева постигна споразумение с прокуратурата и на практика вече търпи условно наказание от една година "лишаване от свобода” с 3-годишен изпитателен срок и тригодишна забрана да упражнява строителна дейност.

Пред втората съдебна инстанция държавното обвинение не протестира единствено оправдателната присъда на арх. Наска Люцканова, участъков архитект при район „Одесос”, а родителите на загиналото момиче настояваха за ефективни наказания за всеки един от подсъдимите по делото.

Решението на Апелативния съд, с което са потвърдени оправдателните присъди на останалите подсъдими, може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.