Специализираният апелативен съд пусна от ареста сина на бизнесмена Гриша Ганчев – Данаил, без парична гаранция. Така съдиите отмениха наложената преди около седмица гаранция от 100 000 лева за освобождаването на младия мъж, който е изпълнителен директор в компанията на баща си „Литек скомерс” и бе задържан по време на операция, насочена срещу ДДС измами.

Освен Данаил Ганчев, без никаква мярка за неотклонение съдът освободи и Милко Димитров, Ивайло Талев, Милко Димитров и Камелия Мирчева, които също бяха задържани при шумната акция на МВР „Захар”.

Според юристи пускането на задържаните лица без мерки за неотклонение на практика означава, че нови доказателства срещу тях не са събрани, а първоначално събраните са се оказали недостатъчни, за да издържи наказателното дело в съда.

По-рано магистрати от Специализирания наказателен съд смятаха, че има доказателства, че четирите лица са извършили данъчни престъпления в особено големи размери, участвайки в организирана престъпна група. Първоначално при провеждането на акцията бе съобщено, че измамите са за над 200 милиона лева, но след това сумата падна на 200 000 лева.