Старозагорският окръжен съд постанови присъда от 8 години и 6 месеца затвор за машиниста Христо Тиляшев заради тежкия жп инцидент на гара Калояновец.

Преди година и седем месеца бързият влак от София за Варна дерайлира край гарата. Загина единият машинист, а 14 души бяха ранени. Като причина за катастрофата още тогава бе посочена високата скорост.

След две отлагания на делото, съдът осъди оцелелия машинист Христо Тиляшев като виновник за катастрофата. Според съда композицията, управлявана от него, се е движела с по-висока от разрешената за този участък скорост.

Веднага след прочитането на присъдата, Христо Тиляшев беше арестуван в съдебна зала.

„Тъй като до този момент подсъдимия Тиляшев продължаваше да работи като машинист, съдът прецени, че мярката му за неотклонение следва да бъде променена от парична гаранция 2000 лева в задържане под стража“, каза председателят на съдийския състав Красимир Рачев.

Обвиняемият запази мълчание.

Съдът призна и три парични иска за обезщетение на пострадали за общо над милион и половина лева.

Семейството на загиналия машинист не е предявило такива претенции.

Тиляшев каза пред bTV, че животът му е разбит след катастрофата, но не се чувства виновен.

Промяната на мярката може да се обжалва в 7-днвен срок, а присъдата – в 15-дневен.

Делото беше гледано днес при закрити врата, а присъдата беше прочетена със повече от два часа закъснение от първоначално обявеното, предаде кореспондентът на bTV от региона.

Неофициално съдия Красимир Рачев заяви, че причината за решението му да гледа делото при закрити врати е арестуването на подсъдимия.

По делото са разпитани 50 свидетели, изготвени са заключенията на множество експертизи – съдебно-медицински, химически, технически и др. Големият спор е дали причина за катастрофата е техническа или човешка грешка.