Близо 30 души с криминални прояви, свързани най-вече с грабежи и кражби на лично имущество на почиващи в Слънчев бряг и близките курорти, са задържани за 24 часа при операция на служители от МВР – Бургас, РУП– Несебър и бургаската жандармерия. За това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Полицейската акция е част от мерките за охрана на спокойствието и сигурността на гостите на най-големия курортен комплекс в България.

Между задържаните шестима са извършители на грабежи по следните схеми – дърпане на дамски чанти от туристки в неосветени места в Слънчев бряг, късане на златните синджири от почиващи, които преминават през отдалечени дюни или алеи или грабвали мобилните телефони на летовниците, докато говорят по тях. Петима са задържани за хулигански прояви, а един чужденец за злоупотреба с алкохол.

Група криминално проявени жители на Ямбол пък се придвижвала с джип, в който е имало устройства за заглушаване на сигнално-охранителна техника.

При проверката в дискотеките в Слънчев бряг е открито 17-годишно момиче от Димитровград без придружител, осигурена й е полицейска закрила и предстои на родителите й да бъде съставен акт за неупражнен родителски контрол. Съставени са и четири предупредителни полицейски акта на собственици на заведения, сред които и на управителя на дискотеката, допуснала на територията си непълнолетни след 22 часа.

Полицаите проверили и около 30 самонастанили се в околностите на Слънчев бряг. Повечето не са представили документи за самоличност и не обяснили адекватно повода за пребиваването им в курорта, нито как се прехранват. Сред тях има извършители на кражби на лични вещи на туристи /напр. оставени без надзор чанти или дребна техника, като фотоапарати, мобилни телефони, IPads и др./.

В обменно бюро близо до хотел в курорта е установен опит за прокарване в обръщение на неистински банкноти. 23-годишната украинска туристка Ю.М. искала да обмени 200 евро в левове, но се оказало, че европарите са преправени от белоруски рубли в евро. Тя е задържана в районното в Несебър. Полицията предстои и да проведе кампания, с която да посочи рисковете на уличния чейндж.

От областното МВР припомнят, че в рамките на няколко седмици е имало няколко измамни сделки, както и задържани мъже, притежавали иззети големи количества банкноти, излезли от обръщение.

Засилени са мерките и спрямо разпространяването на наркотични вещества, като почти всяка вечер на територията на Слънчев бряг и прилежащите курортни зони - Обзор, Свети Влас, Несебър и Равда, са задържани поо коло 4-5 души, основно за притежаване на марихуана и амфетамин. За последния месец в РУП– Несебър са образувани над 100 бързи досъдбни производства по този повод и за шофиране след употреба на алкохол.

Поредица от тематични проверки предстои до края на летния сезон, които освен Слънчев бряг, ще обхванат и курортните селища по Южното Черноморие, допълват от областната дирекция.

„Подобни операции са ежедневие. Те са част от общата стратегия за гарантиране на безопасността на туристите по Черноморието. Акциите са свързани с върховия момент на сезона и засилващия се във връзка с това криминален натиск в региона" – каза директорът на ОДМВР комисар Милен Димитров.