Софийският градски съд издаде още една ключова присъда днес. Заместник-министър от ДПС беше оправдан по обвинение в подкуп. Раиф Мустафа и бизнесменът Росен Маринов бяха обвинени за подкуп. Според обвинителния акт, бизнесменът е използвал за посредник зам.-министъра, за да предложи 50 000 лева на бившия началник на Агенцията по рибарство, за сключването на сделка с катери.

След като сделката не минала, мизата била вдигната до 100 000 лева. Съдът обаче не прие събраните доказателства, оспори и показанията на единия свидетел, заради некачествени специални разузнавателни средства.

"Показанията на свидетеля Марков, служител на ДАНС, пък убедиха настоящия съдебен състав в една практика на тази агенция, която може да буди само притеснения и в никакъв случай не доказват обвиненията срещу двамата подсъдими”, заяви Вера Чочкова.

"Очаквах, бях сигурен, че ще получа оправдателна присъда”, коментира Мустафа.

Бизнесменът Росен Маринов каза, че ще заведе дело в Страсбург за този процес, но след като разбере откъде е дошла поръчката срещу него.

Това е второто дело срещу член на бившия кабинет "Станишев”, което завършва с оправдателна присъда. Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков също беше признат за невинен. До момента няма осъдителни присъди за хора от предишната власт. Все още в ход са делата срещу бившите министри Емилия Масларова, Николай Цонев, Нихат Кабил и Валери Цветанов. И все още в бъдеще време остават плановете за повдигане на обвинение срещу експремиера Сергей Станишев.

Бележка: Решение на Върховния касационен съд от 18.04.2013 г. оставя в сила решението на Софийския апелативен съд от 01.10.2012 г., което потвърждава присъда от 30.06.2010 г. на Софийски градски съд, с която подсъдимите Раиф Мустафа и Росен Маринов са били оправдани.