"Ей, Свищов, къде си тръгнал?!" - тази реплика озари поредното утро на моя живот. Бедният човек, не беше наясно, че колата, която псуваше заради безумната маневра в родната ни столица, не идва от Северна България, а е новорегистрирана „столичанка”.

Тогава прозрях! С неотдавнашното си решение да монтира на софийските автомобили регистрационни табели не с буквата "С", не дори със "СА", а със "СВ", столичният КАТ започна процедура по поетапното превръщане на софиянци в свищовлии. В съзнанието ми веднага изплува знаменитата сцена от Алеко Константиновото "До Чикаго и назад", където американският митничар успя да "потурчи" нашите герои - не за друго, а защото не бил чувал за България.

Снимка: БГНЕС


Аргументите на полицията също са разбираеми - изчерпали са се номерата със „СА”. Проблемът е, че те нещо много често взеха да се изчерпват. Затова трябва да се вземат мерки, а не софиянци да се посвищовляват (не, че имам нещо против този град).

И понеже е лесно да се заяждаш, а е трудно да измислиш нещо конструктивно, ето няколко идеи:

При сегашните табели, властите могат да боравят с 4 цифри (0-9) и 2 букви (А, В, Е, К, М, Н, О, Р, С, Т, У, Х). Табелата изглежда така: ХХ0000АА. Проблемът е, че използваме само 12 букви от латинската азбука. Затова могат да се издадат едва 1 440 000 регистрационни табели.

1. Ако преминем към модела 4 цифри и 2 букви и табелите са на принципа ХХ00АААA полицията може да издаде близо 2 пъти повече табели -  2 073 600. Това обаче само ще отложи проблема, а няма да го реши.

2. Ако се запазят позициите 6 и в тях се използват всички цифри и всички букви във всички възможни комбинации с повторения и т.н., тогава може да се издадат 2 494 357 888 табели! Това обаче значи, че ще има номера само с цифри и само с букви, както и много странни, смешни или дори нецензурни комбинации, които ще следва да се бракуват (както правят в Германия - б.р.) Със сигурност обаче ще има гафове и схеми за сдобиване със „случайните” табели.

3. Да премахнем града като идентификатор. В много държави като Белгия, Дания, Холандия, Швеция, а от скоро и Русия, регистрационните табели не отразяват града (региона), където е регистриран автомобилът. Това като че ли е и най-логичното, още повече, че в София табелите с букви "С" и "СА" не преобладават на пътя.

Снимка: БГНЕС


Ако ли не, след някоя и друга година ще се преместим в Скопие с табели "СК" (след "СВ" софиянци ще получат следващата буква, но тя няма да е "Е", понеже "СЕ" се монтира на ремаркета). А след това Сливен или Смолян? Имаме десетина години да го измислим. Докато се изчерпят свищовските поне...