В тълковния речник срещу думата пушек пише, че това са дребни частици от горене, които се носят на талази из въздуха.

"Неочакваното" прозрение на Комисията за защита на конкуренцията, че на пазара на горивата има картел, който трябва да бъде разследван, много ми напомня поговорката, че някой път пушекът е за предпочитане от огъня. Защото за картел на цените си говорим от години, но това не води до нищо. Трябваше барелът да удари дъното от 30 долара, за да накара големите вериги леко да свалят цените.

Така че заключенията на КЗК са и ще са нищо повече от пушилка преди да видим какви санкции ще бъдат наложени на веригите и техния ценови картел. Само тогава ще повярваме, че има институция, която я е грижа за хората, а не за интереса на шепа бизнесмени.

Ставаме майстори на пушилките.

Цветан Василев продължава да говори от Белград, открехвайки леко и плахо вече втора година завесата на общата му игра с политиците. В едното интервю отговаря, че не се е срещал с Доган от години, а в другото говори как му е замръзнала усмивката, когато му казал за Пеевски. В едното интервю не се срещал с Борисов, а в другото ходил тайно в Банкя, все едно минава по "Мостът на шпионите" в различни коли.

Димът е силен, но огънят на правосъдието все още не се вижда. Усеща се само острата миризма на пушек от изгорени отпадъци. Хубаво, че все пак някой извади нарязаните документи за КТБ от кофата за смет. Интересни неща могат да се намерят из боклуците тези дни. Чудя се - какво ли има в контейнерите около ДАНС, министерствата или политическите партии? Даже ми идва на ум инициативата - разрови боклук, стигни до истината.

Пушек на талази из въздуха се понесе и в парламента, около прословутия и дългоочакван доклад на американската "Аликс Партнърс". Тя трябвало да проследи парите, които изгоряха и се изпариха през комина. Свършилата ли си е работата? Никой не разбра. Някои колеги, журналисти през годините свършиха много по-добра работа за осветляването на не особено сложните връзки между политика и бизнес, които връчиха сметка от 4 милиарда долара на всички ни. Какви ги свършиха обаче американците и как това ще помогне виновните да си понесат последствията?

Никой не разбра. Пушилка.

Но така е в този сезон - пушеци всякакви. Само пламъци не се виждат.