Трагедията в Берлин предизвика в така наречените „социални мрежи” една тъжна и за жалост очаквана реакция. По-малко в Германия и повече извън нея (лично аз наблюдавах през нощта българските коментари) в тези мрежи начаса избуяха злорадство, ехидност и агресия. А от „Брайтшайдплац” все пак бяха изнесени 12 трупа и 49 ранени, отчасти тежко.

Грозно, нечовешко, цинично

Дявол да го вземе, нима хилядите потребители, които коментираха случилото се, не изпитват поне малко жалост и съчувствие? Не, за мнозина от тях най-важно се оказа за пореден път виртуално да натрият носа на канцлерката Меркел, да избълват черната си емоция срещу исляма и арабския свят и да уведомят германците, че сами са си виновни. А това е грозно, антихуманно и цинично.

Германските власти часове наред предпазливо говореха за „предполагаем атентат”. И правилно. Защото, първо, нито една служба с чувство за отговорност не би трябвало да изпреварва фактите, само и само за да удовлетвори нездравия глад на част от публиката за драматични и сензационни новини. И второ, защото организаторите и извършителите на един атентат (какъвто навярно е берлинската трагедия) искат именно това: да всеят страх, да провокират паника, ако не и масова истерия. И всички онези, които нагнетяват пространството за новини и дискусии с пискливите си неврастении и с вечното си „пак ни лъжат”, всъщност пряко обслужват терористите.

Истинските герои

И още нещо. Мнозина от онези, които тази нощ изобщо не се замислиха за ужасната съдба, сполетяла миролюбивите посетители на коледния базар в Берлин, обикновено много обичат да се палят на тема подвизи, героизъм и саможертва в името на родината. Ето за тях една изненадваща новина: ако приемем, че в момента глобалният тероризъм наистина води война срещу либералния, отворен и демократичен свят, то тъкмо умиротворените, празнично настроени посетители на коледните базари са истинските герои от другата страна на барикадата. Тези десетки милиони хора живеят живота си, без да се паникьосват от заплахата. И така крепят на своите плещи реда и спокойствието в обществото. Те са много, те са неагресивни и имат своите нормални човешки ценности, които в крайна сметка ще победят човеконенавистническия тероризъм.

Те, гражданите, са същинските герои на модерния свят.

Автор: Александър Андреев