Тази седмица ви предлагам да помислим върху това, което се случва далеч извън границите на страната и влиянието му върху България.

Задълбочаваща се нестабилност в Сирия. Кюрдски план за обявяване на независима държава в Северен Ирак и евентуална турска реакция. Терористичен акт в Русия, американски заплахи към Иран, сделка в ОПЕК за намаляване на преизводството с цел повишаване на петрола.

Може би гледате на тези събития като неясни и отдалечени, но точно те до голяма степен определят следващата ви сметка за ток, газ и парно.

Защото всички тези събития променят цените на петрола и неговите деривати на борсите, преди да ударят директно по нашия джоб.

И така всички тези изброени събития определят до голяма степен и начина, по който ще пазаруваме в магазина следващата седмица, колко дълго ще почиваме и дали ще можем да си позволим нещо ново.

Вижте например последните събития в Сирия. Над 80 невинни станаха жертва на отвратителна химическа атака, а някои медии веднага заявиха, че тя е дело на армията на Башар Асад и руснаците.

Така още преди в ООН да са се произнесли, Съединените щати нанесоха ограничени и сравнително малки въздушни удари. Това накара друга група медии, предимно европейски, като германската „Дойче веле” да се осъмнят, че и въоръжената опозиция и джихадистите потенциално имат интерес от подобен ход, за да предизвикат намесата на САЩ. Факт е, че някой е издал заповед за убиството на тези хора? И тук започва политиката.

Все още не знаем къде е истината, залива ни пропаганда и от Изток, и от Запад. Но всеки нормален човек в днешния свят трябва да има едно наум, особено след лъжата с мнимите оръжия за масово поразяване, които уж имаше Ирак и заради които Съединените щати и съюзници нахлуха в страната през 2003 г., отваряйки кутията на Пандора.

Длъжни сме да се съмняваме. Особено тук в Европа – континент, почти лишен от природни ресурси, континент, който плаща и икономическата, и социалната, и демографската цена за всяка нестабилност на Изток. Не е нужно да гледаме на света про и анти Русия или Америка. Нужно е да се стремим да разбираме какво става. С началото на войната в Ирак, животът ни поскъпна драстично – петролът скочи почти четири пъти. Русия тогава не възрази на американската агресия, защото милиарди долари от по-скъпия петрол започнаха да се вливат в руската икономика.

Не си мислете, че големите са водени от някакви иделни цели в политиката си към отделни държави и цели региони.

Ирак беше разкъсан, сега разкъсват и Сирия – стотици хиляди плащат с живота си, а събитията там променят политическата картина в целия свят, включително и тук.

Това влияе на начина по който гласуваме, начинът, по който гледаме на света, стойността на сметките за газ, парно и всичко останало. Танцът на вещиците продължава. И краят му не се вижда.