Убийствата, които окървавиха Пазарджик, Пловдив и София в последните дни отново повдигат един въпрос - завръщат ли се мутрите? Също толкова важен обаче е и въпросът „Кога ще дойде чувството за сигурност”, което да възпира дори и мисълта за кървави и публични саморазправи.

Юни 2014. Един от емблематичните герои на 90-те, сочен за наркобос, Димитър Вучев - Демби, получи бомба в двора на дома си. „Идваха, стреляха с автомати. Какво толкова да е станало? Снимаме филм, бе, мойто момче. За мафията в България. Че няма такава. Няма! Всичко е дребни разбойници”, бе неговият коментар пред bTV тогава.

Половин година по-късно реалността в България е по-филмова отвсякога. Само че вече съвсем не нашега.

За по-малко от седмица показни разстрели отнеха живота на петима души. Жертвите нямат нищо общо помежду си. Свърза ги единствено начинът, по който килъри сложиха за секунди точка на дните им.

Това не е мафията. Но поне на пръв поглед е взет нейният тъмен почерк.

Да се „пише” също толкова професионално, дръзко и запомнящо се. За да може усещането, което се поражда, да не заглъхва тихо и неусетно.

Да се да удря болезнено и достатъчно на често.

Да се оставят мистериозни загадки и мислите да се разхвърлят във всевъзможни хипотези, макар отговорите почти винаги да са пределно ясни.

Да се изпитват полицията, прокуратурата и съдът и да се доказва явното им безсилие срещу кървавата лавина от мъст.

Това съвсем не е онази старата нарковойна, в която лидери на групировки безчувствено се разчистват - в опит да защитят честта си.

Куршумите сега летят за решаване на проблемите на деня. Все повече витае духът на битовизма. Хора се наказват заради неуредени бизнес сделки, парични задължения или дори любовни недоразумения. Не чакат да настъпи справедливостта... някога, защото все по-малко вярват, че тя съществува без изстрели.

„Обяснявам си го със заканата. За убийство и на двамата. От техен комшия”, призна Александър Генадиев, бащата на Наталия Дамянова, която бе убита със съпруга си.

„Причината е единствено засегнати корпоративни интереси! Дали някой има да връща нещо, да изпълнява нещо... неизпълнени обещания, или каквото и да е - мисля, че това е основната причина!", категоричен бе общинският съветник от Пазарджик Румен Петков в коментар на убийството на Татяна Стоянова.

„Това, което към момента мога да кажа, е, че е прострелян с гладкоцевна пушка, 12-ти калибър боеприпаси, тип матнум, от съвсем близко разстояние”, обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров след убийството на Димитър Стоянов – Лудия.

На този фон от МВР побързаха да се похвалят, че са хванали група за мокри поръчки. С доказателства за извършено поне едно убийство. Далеч в бъдещето ще стане ясно дали ще има присъди...

За последните разстрели задържани все още няма.

А напрежението във филма става все по-трудно за понасяне… И финал няма. Защото прожекцията едва сега започва…