Преди две седмици, в деня за размисъл, тръгнах с екипа на bTV към Пазарджик. Район с интересна и напрегната битка - между водачите на листите на ДПС, БСП и ГЕРБ - Делян Пеевски, Янаки Стоилов и ген. Стоян Тонев. Пътувах натам без ясна идея как ще завърши поредното ми изборно разследване.
 
Да, „поредното”, ето хронология:
 
Парламентарни избори 2009 г. Участник съм в изборен туризъм до Плевен под прикритие. С автобус, пълен с платени гласоподаватели за “Лидер”. Получих 15 лева, кебапчета и обещание за още 35 лева. Без последствия за показаните лица след подробното телевизионно разследване.
 
Местни избори 2011 г. Ставам жител на Несебър, без да притежавам имот там. Но без проблем се сдобивам с адресна регистрация и нова лична карта. В деня на вота изборни дилъри на ГЕРБ (тогава управляваща партия) ми купуват гласа за 60 лева. Разследването беше спирано, после пак подновявано. Наказани в крайна сметка няма.
 
Парламентарни избори 2013 г. 2 месеца живея сред търговци на гласове в ромския квартал на Бургас “Победа”, които разкриват пред скритата ми камера тънкостите на схемите им. Арестувани са в деня на вота. Започна дело в съда, след като в ефира на bTV разказах, че Районната прокуратура в Бургас е прекратила разследването срещу един от тях. До този момент осъдени няма.
 
Евровот 2014 г. Под прикритие работя с дилъри на гласове край Козлодуй. В схемата участват изборен брокер на ДПС и координатор на НДСВ в областта. Прокуратурата започна разследване. Все още няма конкретен резултат.

Знаейки всичко това, пътувам за Пазарджик. Дни по-рано намерих търговци на гласове от района по най-елементарния начин. Просто спрях пред случайна къща и поисках упътване: “Партия сме, искаме да купим гласове, към кого да се обърна?” Последва бърз отговор: “Баща ми се разправя с тези работи”.
 
Така се запознах с Благо - със завиден опит в търговията за “България без цензура”. Той ни отведе при друг купувач на гласове - Влади, чийто баща е бивш кандидат-кмет от НДСВ, а сега - застъпник на партията на Николай Бареков. Братовчедката на Влади Зелиха Гаваз беше неочакваният бонус в офертата. Тя беше председател на Секционна избирателна комисия от ДПС. Готова да агитира за партията ни, да казва на турски номера ни от бюлетината и тайно да контролира вота отвътре.

Предния ден подадохме сигнал до МВР. За да улесня работата на полицията, трябваше да събера търговците на гласове на едно място - в колата на bTV. И ако си спазеха уговорката - да ми донесат списъците с купените гласове, да последва арестът.

Докато чаках Благо и Влади, не мислех за риска за мен, който винаги съществува при такива акции. Надявах се единствено да не е изтекла към тях информация от МВР, да не ме разпознаят, да не ме изненадат с нови условия.
 
Всъщност, изненадите дойдоха не от търговците. Двамата мъже бяха задържани от пловдивски полицаи. Но тъй като арестът се наложи да стане край Пазарджик, техни колеги оттам трябваше да започнат разследването. Последва дълго чакане. На единия от задържаните уж му стана лошо и беше викната линейка. Тя дойде след час и половина!
 
Но и това е похвално - появи се дори преди пазарджишките полицаи. Да уточня - за да стигнат до нас, са им нужни не повече от 20 минути.
 
В крайна сметка пристигнаха - 2 часа по-късно. И се заеха да разследват. Дознателят го правеше основно по телефона, по който някой даваше инструкции. Не съм полицай, нито прокурор, но едно от първите неща, за които бих се поинтересувал, е къде са предадените списъци с имена. Едно изключително важно доказателство при изборни измами. Трябваше аз да ги натикам в очите на разследващите и да настоявам да им ги предам.

Изрично обясних, че всяка ситуация с търговците е записана със скрита камера. Казаха, че ще изискат видеоматериала... “при необходимост”.

Преди няколко дни получих писмо от Районна прокуратура - Пазарджик (подписано от прокурор Георги Кацаров), от което научих, че разследването, разбира се, е… прекратено. Спряно е на 8 октомври -  2 дни след изборите. С мотива, че не са намерени свидетели, които да потвърдят, че са им били купени гласовете.

Разследващите не взеха от bTV записите със скрита камера. Не изгледаха и секунда от тях. А имаше какво да чуят. Явно добре познават района си и нямат нужда от нашата информация. Или просто бързат да приключат, макар че друго тяхно разследване в района за изборна търговия няма! Кой ли иска от тях да сложат толкова скоростно точката?
 
Ето така се хвърлят в коша телевизионни разследвания. За 2 дни. А разследващите журналисти работим с месеци върху тези случаи. Събираме детайли, които след това разкриваме пред МВР и Прокуратурата.
 
Никога няма да забравя думите на един колега от шведска телевизия. След като изгледа едно от изборните ми разследвания, първо беше в шок, че изобщо съществува такова явление "купуване на гласове". След като разбра, че няма наказани, ми каза - “Росене, ти си журналист. Свършил си си своята работа. Спри дотам! Не помагай на институциите.Те са длъжни САМИ да разкрият схемите, до които си стигнал!
 
Може би трябва да съм гневен на системата, на поредните писма от Прокуратурата, чието съдържание знам, още преди да съм го прочел. Но вече не съм. Боли ме обаче за истината, която нелепо и лесно се стараят да изтикват в ъгъла. Боли ме за уроците, които ние, журналистите, опитваме, но явно не можем да дадем на дилърите на вота, на техните вечно недосегаеми поръчители и на всеки, готов да си продаде гласа. Защото, макар и не по наша вина, сега пак им казваме - "търгувайте спокойно, защото никога няма да бъдете наказани.”
 
И поредното доказателство за това ми поднесе 62-годишната Зоя Ахмедова от Долни Дъбник. Тя е една от от четиримата (!) осъдени на тези избори. Търгувала за ДПС - нещо, което тя не крие. Присъдата й е една година пробация.

Зоя е щастлива. Защото, както тя ми сподели - "Аз пак си живея живота. Ходя на работа, пийвам си, хапвам си, при децата съм си… Защо да съжалявам?

И не е ли права? Наистина няма защо да съжалява...