Отдавна сме забравили какво е да кажем това за представителния мъжки отбор, но утре започва Европейско по футбол, на което България ще участва. Националният отбор до 17 години ще ни представя в най-елитната извадка на Европа, а на всичкото отгоре България е и домакин на финалите. Между 6 и 22 май Сливен, Стара Загора, Бургас и Созопол ще приемат 16-те най-заслужили европейски национални селекции, а нашите момчета ще спорят за класиране в група с Хърватия, Испания и Австрия.

„Класирали сме се само като домакини“, „Всички ще ни бият с по много“, „Клубовете не развиват добри младежи“, „Испания и Хърватия са много силни“... обичайните черногледи реакции вече започнаха да се чуват покрай новините за първенството. Само че този път може и да не са съвсем на място. Или поне за това свидетелстват поне три неща.

Първото е отборът. Момчетата на Александър Димитров са „бялата лястовица“ в родния футбол – децата записват отлични резултати в контролите (победиха Турция, Швейцария, няколко родни клуба и изобщо показват добра игра и отборен дух), а селекционерът продължава с адекватната работа, след като неотдавна впечатли с юношеския национален отбор на Европейското в Унгария.

Димитров работи с момчетата от няколко месеца, успоредно с тренировките и подготовките им в клубните тимове и школите. Неотдавна обяви и че разчита на психолог, следи тенденциите в играта и развитието на футбола, търси обратна връзка от специалисти, журналисти и футболни хора – изобщо работи както трябва и заслужава резултатите, които момчетата му постигат. Особено когато всички с увереност (а и най-често с право) „зачеркват“ футболистите като гелосани и недоучили лигльовци, Димитров и момчетата му се опитват да опровергаят клишето. Самият треньор гарантира, че „отборът ни е съставен от мислещи млади хора“, тъй като „съвременният футбол изисква висок интелект“. В същото интервю пред „24 часа“ Димитров призова за подкрепа от всички, които се вълнуват от футбол. И трябва да я получи.

Второто е организацията. За разлика от комичния жребий за ЕвроВолей, с който последно станахме (печално) известни в спортния свят, сегашният форум би трябвало да е организиран по всички „правила на играта“. И това е ясно още преди „първия сигнал“ – анонсиращата кампания беше на ниво, в градовете домакини мачовете ще бъдат събитие, а фактът, че официален посланик на Европейското първенство е не кой да е, а бившият капитан на „лъвовете“ и несъмнено модел за подражание на всички U17 футболни надежди Стилиян Петров, е още един плюс за всички. „Радвам се, че съм едно от лицата на това европейско първенство. За мен е чест да съм тук. Искам всички да имат позитивни мнения за нас като нация, като страна и като футболни таланти. Дано момчетата осъзнават каква възможност им се предоставя и то в България пред собствена публика. Това е много важна крачка в тяхната кариера към професионалната кариера“, каза Стилиян в навечерието на старта на Евро2015 и допълни, че „се е качил с усмивка на самолета към дома.

Снимка: БГНЕС


Привличането на Стенли за каузата, пресконференцията преди старта на форума, ангажирането на още известни футболни имена, подходящите начални часове (за младежко първенство) са само част от нещата, за които българските организатори, начело с Павел Колев, заслужават похвали. Дано професионалното отношение да проличи и от нашите футболисти на терена.

И за финал остава символиката. Съвсем в духа на патриотизма, преди два месеца навръх трети март децата на Александър Димитров записаха поредна победа срещу Швейцария. Сега започват пътя си отново на Национален празник – е, нека запазим традицията и победата отново е за България. Ако националите стартират с победа срещу балканския ни съперник пред пълни трибуни на откриването, голяма част от работата ще е свършена, а и приливът на самочувствие и кураж ще бъде осезаем.

Така че успех, момчета.