Много неща правят днес разликата между Барселона и останалите футболни клубове. Те определят каталунците вече трета поредна година като безспорният номер 1, отборът като непобедим, а стилът им като модел за бъдещето.

В едно отношение обаче Меси и компания са достигнали възможното съвършенство, което ги прави страшно резултатен тим. И то е работата в тъй наречената „Зона на засадата”. Този елемент от играта им осигурява най-голямото предимство пред останалите. Точно това им позволява да притискат постоянно съперника, да не му дават мира и да създават голови ситуации когато си поискат.

Вземете който и да е мач на Барселона. И вижте как работят футболистите на Гуардиола на линията, изградена от противниковите бранители.

При всяка атака, между двама и петима играчи на Барса са позиционирани на половин метър пред тази линия и – винаги ! – са готови да се втурнат рязко напред.

Този миг е магия в Барса. Или по-точно: съвършено усвоен от каталунците. Актът включва две синхронизирани като от компютър действия на двама играчи, които протичат едновременно.

Втурването

Първото е рязко втурване напред на стоящия на ръба на засадата нападател. Тук има две подробности. Изскачащият зад отбраната футболист на Барса прави това внезапно и с неочакван мощен старт. Към това добавете скоростните качества на дребните супербързи момчета на Гуардиола. Нормално е защитникът, стоящ с лице към тях да изостане и поради необходимото време за реакция на новата ситуация на терена, но и заради факта, че е нужно да се обърне на близо 180 градуса, а завъртането го бави. Тази ситуация облагодетелства нападателя. Но това е само половината работа.

Пасът

По същото време тече и второто синхронизирано действие: пасът зад отбраната. Той идва компютърно отчетен в два плана. Първо като време – нито много рано за да е разгадан от вратар и защитници, нито много късно за да „постави” в засада атакуващия съотборник. С други думи подаващият има части от секундата да реши и насочи топката докато съотборникът му потегли взривно и измине този най-много метър преди да се озове зад противниковата отбрана в положение „офсайд”.

Освен, че е много точно премерен по време, пасът следва да е и перфектно изчислен като място. Това обаче е цяло изкуство, защото обикновено целта е празно пространство. Тук вече идва интелектът, усещането за футбол, за динамика, за развитието на играта, умението да виждаш два хода напред.

Защото подаващият трябва от една страна да изчисли накъде ще се втурне неговият съотборник и къде ще бъде приблизително след секунда, а освен това да може да прати топката точно там.

Синхронът на тези два акта на двама футболисти очевидно се тренира непрекъснато в Барселона до възможното днес съвършенство. „Часовникарските действия” на Меси и компания на ръба на засадата са нещо много трудно за постигане. Но когато го овладееш, то ти осигурява постоянни излизания в чисти голови ситуации и неизброими възможности за гол. Мечтата за всеки тим.

Засадата - магията на извънземната Барселона.