Надзиратели от цялата страна излязоха на протест пред Министерството на правосъдието. Основните им искания са за по-високо заплащане и връщане на 24-часовите дежурства.

Председателят на Синдиката на служителите от затворите Иван Петров коментира пред bTV, че вече пет години се поставят исканията на надзирателите, но досега без успех. Поддържа се постоянна връзка със служебното правителство, от което вече има предложения за решаване на проблема.

„Хората са тук, за да чуят предложенията и да кажат мнението си”, каза Петров.

Той допълни, че има места, на които един надзирател отговаря за до 350 затворници, а заплатите са от 550 до 750-800 лева.

По-късно през деня служебният правосъден министър Христо Иванов слезе за среща с ръководството на Синдиката на служителите от затворите и бе посрещнат с викове "Оставка".

След тежки преговори с правосъдното министерство стана ясно, че от служебното правителство ще се поискат още 8 милиона лева за затворите. Вицепремиерът обаче беше категоричен, че компромиси с работното време няма да се правят.

„Това, което ще направим първо, е да заложим в бюджета за следващата година средствата. Това решение ще бъде взето от следващия парламент. Каквото и да направя, не мога да ви обещая, че следващият парламент ще вземе това решение”, заяви Иванов.

След седмица преговорите между министерството и надзирателите продължават. От синдиката остават в стачна готовност и заявиха, че ако правителството не изпълни исканията им, ще пренесат протеста пред Министерския съвет.