Шестото издание на Sofia MENAR Film Festival ще представи над 70 премиерни заглавия от Близкия Изток и Северна Африка. От 15 януари до 2 февруари в Дома на киното, Евро Синема, Одеон, Червената къща и Dada Cultural Bar, ще се прожектират най-добрите игрални, документални и късометражни филми от региона.

На фокус ще бъде киното на Мароко, като в селекцията са включени дебютът на Кадиджа Леклер "Чувал с брашно" със звездите Хиам Аббас, Хафсия Херзи и Мехди Деби, най-успешната мароканска комедия за тази година "Старата мома", философският поглед върху събитията в Танжер от средата на миналия век "Танжерецът", "Лодката", в който отблизо са проследени животът и обичаите на берберите и "Завръщането на сина", където топ моделът Уорън Гета изпълнява своята първа главна роля на големия екран.

Режисьорът Роберт Саво лично ще представи световната премиера на най-скъпата палестинска продукция досега - "Спасителят". Част от филма беше заснет в България, а сред звездния актьорски състав откриваме Ашраф Бархум ("Булката от Сирия”, "Агора”), Мохамад Бакри ("Рожденият ден на Лейла”, "Чифликът на чучулигите”) и Шреди Джабарин ("Мирал").

Традиционно фестивалът представя силна иранска селекция, като тази година в програмата са включени "Несподелената тайна” с носителката на "Сребърна мечка" Лейла Хатами, "Палитра от цветове” с Негар Джавахерян и носителя на "Сребърна мечка” Шахаб Хосейни, отличеният с 5 награди от фестивала в Техеран "Писма в сълзи”, както и последният филм на Аббас Киаростами и Адел Ярахи "Да срещнеш Лейла", в който главната роля изпълнява отново Лейла Хатами.