Нов военномедицински симулационен тренировъчен център беше открит във ВМА. Той има капацитет да действа и при аварии, бедствия и катастрофи в страната.

Това е огромна инвестиция в бъдещето на Въоръжените ни сили, заяви президентът Румен Радев на откриването на центъра. Държавният глава подчерта, че той е уникален не само в България, но и на Балканския полуостров, както и едно от най-модерно оборудваните съоръжения в Европа. 

Центърът се състои от две тренировъчни зони. Първата пресъздава бойна обстановка, където се извършват действия по оказване на първа помощ на пострадали и след това евакуация. Във втората зона се симулира медицинско осигуряване в полеви медицински формирования. 

На територията на центъра са изградени 5 учебни зали, в които ще се провеждат теоретичното и практическото обучение с утвърдени преподаватели от клиниките на ВМА. Разработените планове и програми за обучение са изцяло синхронизирани с най-модерните концепции за военномедицинска подготовка. 

Началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски каза на откриването, че Центърът е първият в България, който пресъздава близка до реална бойна обстановка за извършване на реанимационни и евакуационни действия на пострадали по време на битка.

"Целта на създаването му е да обучи нашите курсанти от четвърти и пети курс, курсантите от военните училища, бойните санитари и военнослужещи, заминаващи на мисия, за да могат да се справят с тежки ситуации, възникнали по време на бойни действия", каза Мутафчийски.