На 19 август е Световният ден на фотографията. В наши дни е възможно да снимаш с всякакви устройства.

Телефонът навярно е най-използваното средство за снимане, а техническите му възможности стават все по-добри. Не може да се каже обаче, че отговарят на високи професионални стандарти, но със сигурност с тях се заснемат милиарди снимки. 

На 19 август се навършват 182 години, откакто фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства.

На 19 август 1839 г. е направено официалното представяне на фотографския процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние.

Фотографията навлиза широко на потребителския пазар през 1901 г. с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 г. се появява първият апарат "Лайка" с 35 мм черно-бял филм.

Опитите за "фотографиране" датират още от времето на Леонардо да Винчи, но първата успешна фотографска снимка е от 1826 г. и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс.

В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 г. От 1993 г. фотографията започва да се изучава като отделна специалност в катедрата "Филмово и телевизионно операторство и фотография" на Националната академия за театрално и филмово изкуство.