Турция и Сирия бяха разтърсени рано тази сутрин от мощно земетресение с магнитуд 7,8, което причини смъртта на стотици хора, изравни със земята сгради, докато хората още спяха, и предизвика трусове, усетени чак на остров Кипър.

Повече от 500 са вече жертвите и от двете страни на границата. В Турция ранените са над 2300, а в Сирия близо 700. Засега няма данни за пострадали българи.

Какво се случи?

Земетресението удря Югоизточна Турция в ранните часове тази сутрин, докато повечето хора са в домовете си. Силата на труса срива жилищни сгради до основи.

Тежко засегнати са 10 турски града, сред които Газиантеп, Диарбекир и Адана. Спасителни екипи се надпреварват с времето в търсене на оцелели.

В региона са изпратени жандармерия, полиция, турските въоръжени сили, екипи за бедствия и аварии, турският Червен полумесец и екипи за търсене и спасяване от цялата страна. 

Апокалиптична е гледката и в съседна Сирия, където земетресението унищожи сгради в три северни провинции –Алепо, Лакатия и Хама. Още преди земетресението постройките в района бяха силно компрометирани заради 12-годишната война в страната.

Тече спасителна акция в търсене на оцелели под руините, но се очаква броят на загиналите да расте.