Пълно слънчево затъмнение настъпи днес над тихоокеанското крайбрежие на САЩ, предаде Франс прес.

Под аплодисментите и възгласите на множеството наблюдатели Слънцето се скри напълно зад Луната в северозападния щат Орегон точно в 10.16 ч. (20.16 ч. българско време) - повече от един час след началото на частичното затъмнение. В течение на повече от два часа през деня редкият природен феномен можеше да бъде наблюдаван в още 13 щата до източното крайбрежие на САЩ.

Снимка: Reuters

Това бе първото от 99 години пълно слънчево затъмнение, което премина от единия до другия край на САЩ. За последен път слънчево затъмнение е настъпило над страната през 1979 г., отбелязва ДПА.

Редкият природен феномен бе видим в определени моменти общо в 14 американски щата. В Ню Йорк Луната закри Слънцето само на две трети, посочва ТАСС.

Снимка: Reuters

Президентът Доналд Тръмп наблюдава слънчевотно затъмнение от Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Той бе "заел позиция" на балкона Труман, от южната страна на Белия дом, в компанията на първата дама Мелания Тръмп, дъщеря си Иванка и сина си Барън. Заедно с тях бяха министрите на правосъдието Джеф Сешънс и на търговията Уилбър Рос.

Снимка: Reuters

Попитан от журналист дали е доволен от онова, което е видял със специалните очила, Тръмп красноречиво вдигна палец нагоре.

Президентът на САЩ и неговата компания останаха на балкона десетина минути.

Снимка: Reuters

Асошиейтед прес отбелязва, че в столицата Вашингтон затъмнението също е било частично. Следващото пълно слънчево затъмнение, което ще премине от единия до другия край на САЩ, ще бъде чак през 2045 г.

Съединените щати се подготвят от миналата година за пълното слънчево затъмнение. В продажба са всевъзможни сувенири – от фланелки, до бутилки с вино и понички с тъмен шоколад.

Снимка: Reuters

Хотелите в градовете, над които ще може да се наблюдава явлението най-добре, са резервирани от месеци.

Снимка: Reuters