С по-малките си влакове и разположените нагъсто спирки, третият софийски метродиаметър на пръв поглед е по-скромен от първите два, даже официално беше наричан при обявяването си "леко метро". Нищо леко обаче няма в проекта, чиито плодове жителите на столицата чакат вече четвърта година.

След като предизвика немалко транспортни затруднения, преобрази зони като пазара на "Красно село" и предизвика рязък скок в цените на имоти на неатрактивни до неотдавна места, метрото вече е почти готово, а даже в някои свои части то е напълно в състояние да приеме пътници и единствено решението да се пусне цял участък е причина това да не се случва.

Така или иначе, тестовете под земята продължават. Очакванията са през лятото метрото да заработи и така да улесни пътуването на десетки хиляди жители и гости на София. По-долу можете да видите какво представляват някои от готовите метростанции.

Метростанция "Красно село"

Станцията е разположена под кръстовището на бул. "Цар Борис III" и ул. "Житница"/бул. "Гоце Делчев". Проектирана е като двуперонна станция с два вестибюла и топла връзка със спирките на трамвая, както и пътен възел под бул. "Цар Борис III", който вече функционира. Станцията лежи в западната част на кръстовището, като по-голямата част от конструкциите ѝ са под ул. "Житница".

Пероните са разположени в крива. Те са на ниво -3. На ниво -2 са разположени две самостоятелни касови зали,  и два изхода – един оборудван само с асансьори, излизащ на ъгъла на бул. "Гоце Делчев", южно от бул. "Цар Борис III", другият – с два ескалатора и едно стълбище, който излиза на широкия тротоар на ул. "Житница", северно от бул. "Цар Борис III".

Тази зала завършва с две стълбищни клетки, по една за всяко направление на трамвая по бул. "Цар Борис III".

Метростанция "Булевард “България"

Станцията е в цветовете на нашия трибагреник. Тя е разположена под северното локално платно на източния вход на кръстовището на бул. "България" и бул. "Акад. И. Е. Гешов". Тя е със странични перони и един вестибюл. Изходите са само в единия край на перона и всеки от тях се свързва с вестибюла чрез два ескалатора, двукрилно стълбище и асансьор.

Вестибюлът се отваря към съществуващия подлез под кръстовището на бул. "България" и бул. "Акад. И.Е.Гешов".

Дължината на пероните е 100 метра, а широчината - 4,5 метра.

Метростанция "Медицински университет"

Станцията е красиво оформена с цветове в бяло и синьо. Тя е разположена в западния ъгъл на кръстовището на бул. "Пенчо Славейков" и бул. "Прага". Заложението ѝ е плитко, като перонната зала е на -2 ниво с висок плафон.

Пероните се свързват с касовите зали посредством ескалатор и стълбище във всеки край на двата перона, както и с по един асансьор във всеки край на станцията. В западната половина от станционния участък са разположени служебни помещения, които правят общата му дължина малко под 150 метра.

Касовите зали са разположени над перонната зала, аналогично със станцията от Първи метродиаметър "Младост 3". От касовите зали започват граждански подлези, правещи възможно безконфликтното пресичане на кръстовището на бул. "Пенчо Славейков" и бул. "Прага" с изходи от три страни на кръстовището (източен изход) и на ул. "Георги Софийски" с пряката ѝ ул. "Св. Иван Рилски" (на запад).

Заради изнасянето на станционния участък навътре в терените на Медицинска Академия, пешеходният подлез към ул. "Св. Иван Рилски" се разполага главно под южния тротоар на ул. "Георги Софийски". Дължината на перона е около 100 метра, а широчината варира между 4 и 6 метра.

Метростанция "НДК II"

Тя е втората станция на това място, където вече функционира станцията на МД2. Станцията е разположена западно от бул. "Витоша". Изходите на станцията са разположени съответно в съществуващия вече подлез на МС "НДК" от Втори метродиаметър и в югоизточния ъгъл на градинката на църквата "Св. Георги" и срещуположния тротоар на бул. "Св. Патриарх Евтимий".

Перонната зала на станцията е -4 ниво с два странични перона в права отсечка с два изхода във всеки край. Всеки изход е оборудван с ескалатор и стълбище и асансьор: общо по четири за станцията. Западната касова зала е разположена на -3 ниво директно над перонната зала. До нея се достига през две групи ескалатори (по два във всяка група), разположени срещу стълбищата за перонната зала. Те от своя страна водят до ниво -1, където се свързват с пешеходни подлези под бул. "Св. Патриарх Евтимий" и чрез тунел с 45-градусова чупка се достига до градината на църквата "Св. Георги".

Източната касова зала е на ниво -1 в преходна галерия между съществуващия подлез и станцията. След преминаване през касовата зала пътниците преминават през ескалаторен тунел с три ескалатора, които водят до ниво -3, където има тераса над пероните, където се прави връзката с тях.

Дължината на пероните е 100 метра, а широчината – 5,0 м.

Метростанция "Св. Патриарх Евтимий"

Станцията на емблематичното пространство на пл. "Св. Патриарх Евтимий" (Попа) е решена със странични перони и дълбоко заложение. Станцията е проектирана с един изход към площада и един пред кино "Одеон" и перонната зала е на -2 ниво. Пероните са в права отсечка и влизането в крива започва в служебната част от станцията. Перонната зала е с висок плафон, достигащ най-горната плоча, а вестибюлът и касовата зала са изнесени на тераса, разположена над коловозите и пероните.

Обслужването на връзката перон-касова зала става чрез един ескалатор, едно стълбище и един асансьор за всеки перон.

Станцията включва маскиране на еркерите с декоративни хоризонтални арки, с които станцията придобива катедрална стилистика. Касовата зала е разположена на терасата, след нея следва коридор, плавно изкачващ се преди да достигне изходните стълбища. И двата изхода имат стълбище и ескалатор.

Дължината на перона е 101,50 метра, а широчината – 4, 95 м. Общата дължина на станционния участък е около 150 метра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!