Все повече хора се захващат с това, да практикуват свободни гмуркания в морето, за да достигат все по-големи дълбочини. Заниманието е известно като фрий дайвинг.

Свободното гмуркане се практикува от години и става все по-популярен. Въпрос на предпочитание и избор е, кой какво ще избере. Факт е, че да снимаш под вода фрий дайвъри е много фотогенично и красиво, но това занимание изисква и сериозна подготовка.

Снимка: Ладислав Цветков

Професионалисти достигат забележителни дълбочини и издържат под вода много време. Това се постига със специални тренировки ,за увеличаване капацитета на белите дробове и режим.  Преследвайки предела на възможностите, се стига до не малко инциденти, както и при техническите гмуркания, и всяко занимание от категорията на екстремните спортове.

Гмурканията с оборудване на дълбочини, където може да разгледаш красотата на подводния свят ,са  далеч по-безопасни. Разбира се и за това се изисква подготовка. Красотата и богатият живот под вода е на дълбочини до около 10-15 метра, а на някои места е достатъчно да си само на повърхността.

Снимка: Ладислав Цветков

Големите дълбочини от друга страна, дават друго усещане. В книгата си „Хималаи”, Майкъл Палин казва, че когато природата реши да ти покаже цялата си красота, го прави по един изключителен начин. Когато обаче реши да те накаже, го прави по един особено жесток начин. Това се отнася не само за планините, но също така и за морето.

Вижте подводните красоти край Никити, Гърция във видеото.