Православната църква празнува днес Богоявление – Йордановден. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“.

Йордановден в Троян
Снимка: Аз, репортерът

На празника за здраве всички участват в освещаването на водата, когато, след празничната църковна служба, свещеникът хвърля в нея кръст. Въпреки обичайния за този сезон студ, млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

Йордановден в Троян
Снимка: Аз, репортерът

Много снимки от празника получихме в "Аз, репортерът". Можете да ги разгледате в галерията.

Не липсваха и странности. Зрители от град Любимец се оплакаха, че въпреки че градът е разположен на поречието на река Марица, попът всяка година хвърля кръста в казан в църквата. Тази година обаче той бил по-оригинален. От снимката, която ни изпратиха, се вижда, че той хвърля кръста в надуваем басейн, пълен с вода, и сам се втурва да го вади.

Йордановден в Любимец
Снимка: Аз, репортерът

За 320 лв. беше откупен кръстът в радомирския храм "Св. Димитър", съобщи протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирската духовна околия. По стара традиция там светинята не се хвърля в река, а се откупува чрез наддаване.

Търгът е започнал от 30 лв., в наддаването са се включили десетина души. Кум на кръста е станала млада жена, която ще отнесе за 40 дни светинята в дома си.

Доскоро във всички храмове в Пернишко също се практикуваше наддаване за кръста. Традицията обаче бе обявена за порочна и постепенно се заменя с типичния Богоявленски ритуал – хвърляне в река на Светия кръст.

Как премина Богоявление при вас и кой извади кръста – очакваме и вашите кадри в "Аз, репортерът".