Кралица Елизабет Втора - най-дълго управлявалият британски монарх, днес навършва 90 години и продължава да се радва на популярност сред поданиците си. Проучване преди юбилея на Нейно Величество показа, че кралското семейство получава подкрепата на 75 процента от британците, предаде ДПА.

Официалните празненства са предвидени за 12 юни, но и днес някои ще имат възможност да видят любимата си кралица, която ще се разходи около двореца си в Уиндзор.

Портрети на кралицата във всякакви размери изобилстват по витрините в градчето Уиндзор, западно от Лондон. Ликът й е дори и върху бебешки колички, които са сред най-продаваните стоки в момента. Популярността на кралица Елизабет надминава всички досегашни рекорди.

Кралският 90-ти рожден ден днес ще е повод за единство и кратко успокоение на страстите преди референдума на 23 юни „за” или „против” оставането на Великобритания в ЕС.

По случай годишнината, за първи път принц Уилям говори публично за своята баба.

„Загубих майка си на толкова ранна възраст и за мен беше изключително важно, че имам до себе си някого като кралицата. Тя винаги е подхождала с разбиране и подкрепа, в онези трудни моменти, когато е трябвало да осъзная какво е да загубиш толкова близък човек”, сподели принц Уилям.

Британският премиер Дейвид Камерън похвали кралицата, която управлява от 64 години, наричайки я "скала на стабилността в един постоянно променящ се свят, будеща възхищение със своето самоотвержено чувство за служба и дълг".

„От Втората световна война до кацането на човек на Луната, от края на Студената война и настъпването на мир в Северна Ирландия, Нейно Величество е непоклатима - като каменен стожер на нацията, на обединеното кралство и по много поводи и на света”, заяви Камерън.

Елизабет Втора откри плакет на знаковата 6-километрова отсечка около двореца, която свързва 63 ключови места в града. На всяка крачка, множеството избухваше в поздравителни възгласи и песни.

Официалната част на тържествата завърши с традиционните 41 топовни салюта в Лондон.

Кралица Елизабет е на 302-ро място по богатство във Великобритания. Състоянието й според миналогодишната класация на "Сънди таймс" възлиза на 340 милиона лири (490 милиона долара). За сравнение - през 1989 г. състоянието й е било оценено на 5,2 милиарда лири.

Снимката показва шест марки, издадени, за да отбележат 90-ата годишнина на британската кралица Елизабет II. На първата снимка кралицата е с баща си, посещение на парламента, принцеса Ана и принц Чарлз през 1952 година, посещение в Нова Зеландия през 1977 г., херцогът на Единбург през 1957 година и с Нелсън Мандела през 1996 година.

Преодолявайки редица спънки и предизвикателства през дългия си живот, кралица Елизабет Втора винаги е "поддържала достойнството си, чувството си за дълг и прическата си", заяви навремето актрисата Хелън Мирън, която спечели "Оскар" за превъплъщението си в образа на Нейно Величество във филма "Кралицата". Мирън посвети наградата си на Елизабет Втора. В благодарствената си реч актрисата похвали "куража и постоянството" на Нейно Величество. "Тя винаги е здраво стъпила на земята, с шапка на главата, с чанта в ръката, устоявайки на много, много бури", заяви носителката на "Оскар".

За родената в Лондон на 21 април 1926 г. принцеса Елизабет периодът на формиране се оказва Втората световна война. Бъдещата кралица и по-малката й сестра, принцеса Маргарет, се обучават в домашни условия. Когато баща им става крал през 1936 г., Елизабет се оказва вероятната престолонаследничка.

За да се подготви за бъдещата си роля, тя започва да изучава право и конституционна история, както и изкуства, музика, езда и плуване. През октомври 1940 г., едва 14-годишна, принцеса Елизабет произнася първата си публична реч.

През войната Елизабет прекарва по-голямата част от времето в замъка Уиндзор извън Лондон, вместо в главната кралска резиденция - Бъкингамския дворец в поразената от бомбардировки столица.

През 1947 г. е оповестен годежът на принцеса Елизабет и Филип Маунтбатън, който има гръцко, датско и германско кралско потекло. Сватбата им е няколко месеца по-късно в Уестминстърското абатство в Лондон. Младоженецът получава титлите принц Филип и херцог на Единбург.

Младата принцеса Елизабет, която вече е майка на две деца - принц Чарлз и принцеса Ана, на 25-годишна възраст се озовава в центъра на британския политически живот, след като баща й, крал Джордж Шести, умира внезапно през 1952 г.

След като става кралица, Елизабет ражда още две деца - принцовете Андрю и Едуард.

През 1981 г. престолонаследникът принц Чарлз се жени за лейди Даяна Спенсър. Бракът им е белязан от слухове за афера между Чарлз и бившата му приятелка, омъжената по това време Камила Паркър-Боулс, която през 2005 г. стана негова втора съпруга.

През 1992 г. е оповестено, че принц Чарлз и принцеса Даяна планират да се разделят. Това събитие, както и голям пожар в замъка Уиндзор, карат Нейно Величество да нарече 1992 г. "annus horribilis" - "ужасна година" на латински.

Даяна умира в автомобилна катастрофа през 1997 г. Кончината потапя нацията в скръб. Мнозина критикуват кралското семейство, в това число и кралицата, за студенината им към принцесата.

Кралица Елизабет Втора е казвала, че в подобни трудни времена я крепят християнската вяра и максимата "умереност във всичко", изповядвана от кралица Виктория.