Преди години водната топка беше престижен спорт, както много други у нас. За жалост днес и тя се нареди в категорията на онези спортове, за които трудно ще чуете в спортна емисия.

Това е изключителна игра, при която не просто трябва да си добър плувец, но се изискват много други качества. Причината е, че е отборна игра и се изисква наблюдателност, бързина, издръжливост и специфични умения за да играеш с топка.

Единоборствата по твърдост, да не кажа грубост, са напълно съизмерими със спортове, като хокей или ръгби. За жалост това не се вижда и всичко случващо се под водата остава скрито за публиката. Може би и заради това, много хора не могат да почувстват силата на този спорт, както играчите.

Плуването без съмнение е спорт, който може да спасява животи. Водната топка от друга страна прави плуването интересно и далеч от монотонността.

Пример в това отношение е един легендарен плувец Мат Бионди. Той е носител на златни медали в плуването и по думите му неговата голяма любов е водната топка. Изключителен плувец, който никога не можа да стане основен състезател на националния отбор на САЩ, макар и включен в отбора.

За жалост както плуването, така и водната топка са занимания, които са изключително зависими от наличието на плувни басейни, съоръжения, които са скъпи за поддръжка, нищо, че да умееш да плуваш е животоспасяващо умение. Да не говорим колко е полезен е този спорт. Макар и трудно и крепящ се на усилията на шепа хора, водна топка се играе у нас. Ако не сте гледали водна топка и ви се отдаде възможност, направете го.

Една истинска игра, където място за капризи и преструвки няма.