Бойко Илиев е създал мюзикъл по безсмъртната алекова творба „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин“. Със свежия си поглед, вдъхновение и уважителност – както към автора, така и към неговите фейлетони, пътеписи и биография, режисьорът слага името си под един от своите най-добри проекти за театрална сцена.

Спектакълът може да бъде наречен и революционен – дори само заради идеята бай Ганьо да се покаже по този абсолютно смел и нетрадиционен начин, в умел микс от жанрове. Плюсовете за „Ганьоада“ обаче са много повече.

Шестима актьори играят, но и озвучават с гласовете си цялото представление, и то акапелно. Твърде трудна задача, предвид цялостната динамика и това, че почти през цялото време се налага една част от героите да пеят, докато, в същото време, останалите говорят. В пълен синхрон и с безпогрешни тонове, този блестящ секстет пее най-популярните възрожденски, стари градски и народни песни от България и балканския регион.

„Докле е младост“, „Еделвайс (цъфти усамотен)“, „Дафино вино цървено“,  „Сънувах те до мене“, „Стани, стани, юнак балкански“, „Откога се е, мила моя майно льо“, „Момиче, малък дяволо“, „Пуста младост“, „Бре, Петрунко“, „Боят настана“, „Къде си, вярна ти любов народна“, „Хубава си, моя горо“ и „Хайде бре, Яно“ са част от музикалната антология в „Ганьоада“. Зад леко джазираните аранжименти и подготовката на изпълнителите стои вокалният специалист Евгени Господинов.

Забавно и ефектно е решението на Илиев да напъха в кожата на един от най-известните българи и четиримата си актьори-мъже. Всеки от тях представя бай Ганьо през призмата на своя герой и така разбива клишетата за него. Бай Ганьо е още по-млад, по-симпатичен, а сякаш и по-мъдър. Нищо, че „Аз не съм бай Ганьо, само го играя“, както казва Докторът (в ролята – Михаил Сървански).

Въпреки че не стига до „същинския“ бай Ганьо, мюзикълът е стопроцентова сатира, в която аналогиите със съвремието са неизбежни. Алеко е само един (пресъздаден от магнетичния Борислав Веженов) – на фона на все по-бързо и лесно мултиплициращия се Ганьо Балкански. Един Алеко и много байганьовци...

Историите в „Ганьоада“ се въртят около новогодишния купон на кръжеца „Весела България“, който се събира да празнува рождения ден на писателя – 1 януари. В тази интересна компания, освен доктор, има още политик (Йордан Петков), приятел (Стелиан Радев), дама (Христина Джурова) и момиче (Кристина Митева).

На финала, вместо апломб, през очите на въображението и на словото, се появява идеалният алеков свят. И той е нещо като Алеко в страната на чудесата, само че е много по-истинско и близко до нас. Идва Неговият най-хубав миг – рано сутрин, преди изгрев, с миризмата на параходите и железниците, с любовта като сърдечна доброта и без разочарование в силата на честността – в България. В Нов театър НДК една малка трупа е успяла да донесе на зрителите този малък, но чуден свят, сътворен на книга и на живо от една безспорно голяма личност.

И всичко това се случва в рамките на едва час и петнайсет минути, в които, освен много от „Бай Ганьо“ и творчеството на Алеко Константинов, има и музика, и театър, и забавление без компромиси в качеството на представлението.