Президентът на УЕФА Мишел Платини обяви, че според него броят на участниците на Световното първенство по футбол занапред трябва да бъде увеличен от 32 на 40. Идеята на французина е да се увеличи броят на участниците от Азия и Африка без това да се отразява на квотата на Европа.

В момента от 32 участника на Световно първенство 13 са от Европа, пет от Африка, а от Азия четири или пет в зависимост от изхода на плейофа с отбор от Южна Америка.

От друга страна, Азия е най-населеният континент в света и е логично да има повече представители, смята Платини.

По-рано през изминалата седмица Сеп Блатер пусна популистката идея, че Азия и Африка заслужават да имат повече представители на финалите защото имат повече страни-членки от Европа и Южна Америка. От своя страна Платини, който е смятан за естествен наследник на Блатер на поста в Световната централа, е направил собствени изчисления и смята, че нови осем отбора няма да се отразят драстично на турнира и като качество, и като натовареност.

"Можем да добавим още два африкански отбора, два от Азия, два от двете Америки, 1 от Европа и 1 от зона Океания, който да се класира без бараж. Напълно съм съгласен с Блатер, че трябва да се мисли в тази посока. Ще бъде добре за всички", обясни бившият френски национален треньор и успешен футболист.