Във вечерта на 28 ноември футболистът Захир Белуни се приземи на летището в Париж и това като че ли не бе новина, достойна за първите страници и за големите сензации. А човекът се завръщаше от Катар, където бе прекарал година и половина в робската ситуация, без да му се плаща и без да му се разрешава да напусне страната. Сега той най-сетне си е у дома, а около ФИФА и решението през 2022 година да има Световно първенство по футбол в Катар продължават да се трупат негативи. Предполага се, че в следващите седмици Белуни ще започне по-често да говори и нещата, които той ще разкаже за КАТАР и системата "КАФАЛА" ще бъдат любопитни.

Системата "Кафала" постановява, да се отнемат документите за самоличност на чужденци, които работят в Катар. През 2010 година Белуни е сполетян от същата съдба, когато подписва договор с катарския футболен и военен клуб Ал Джайш. Този договор има срок до 2015 г. Играейки в своя нов клуб футболистът успява като капитан на своите съотборници да извоюва правото да играе в първата лига на катарския футбол. След това шефовете решават, че той не е нужен повече на отбора и просто спират да му плащат заплатата. В същото време Белуни не получава нужните документи, които да му позволят да напусне страната. Тази ситуация се проточва повече от година и половина. Все пак френският гражданин започва да се бори за своите права, като успява да раздуха случая си чрез кореспонденти на френски и английски медии в Катар. През юни тази година френският президент Оланд се срещна с Белуни и това явно също е оказало влияние, за да получи сега футболистът правото да напусне Катар. А колко много са другите чужденци в Катар, които нямат подобен шанс стана ясно наскоро в един доклад на "Амнести интернешънъл" за нечовешките условия на труд за работниците по стадионите, които се строят за световните футболни финали през 2022 година.

Явно и на ФИФА, и на нейния всемогъщ началник Блатер започва да им пари под краката, защото вече има обявен срок до март 2014 година, в който на поредното събиране на Изпълнителния комитет на ФИФА, трябва да бъде отчетено какво прави Организационният комитет на световното първенство в Катар, за да се справи с критичните факти, изнесени в доклада на „Амнести интернешънъл”.

Блатер със скандални разкрития, призна защо Катар е избран за домакин на Мондиал >>

Какво ли обаче ще разкаже от сега нататък Захир Белуни ще бъде любопитно. Той няма вече какво да губи. За да получи разрешение да напусне Катар, той е подписал декларация, че няма никакви финансови претенции към бившия си клуб и освен това "доброволно" си е подал оставката, с дата, повече от година и половина назад във времето. Освен това Белуни е подписал и декларация, в която е изразил писмено своята изрична благодарност към своя бивш клуб за прекрасното жилище, което му е било предоставено по време на неговия престой в Катар. Белуни няма финансови претенции, но със сигурност не е обвързан с обет за мълчание за всичко, което е преживял. А това може да докара още доста неприятности на Организационния комитет на Световното по футбол през 2022 и на ФИФА.

"Те ми разбиха живота, това бе изнудване, но аз не се огънах", казва Белуни.

Скоро могат да проговорят и други и работата ще стане по-мътна. Време има. 2022 е далече, а както се казва "купонът" вече тече и от мътилката има да излизат още много неща? А да не забравяме, че става дума и за едни пари. Но и до там ще се стигне сигурно. Скоро. Време има.....