Важно изменение в правилото за засадата влиза в сила от новия сезон във всички футболни мачове. Промените засягат ситуациите, когато атакуващ играч е в пасивна засада и получава топката, след като тя премине през футболист на защитаващия се тим. Според досега действащото правило футболист се намира в пасивна засада, ако не вземе участие в нападението на своя тим. Ако обаче получи топката, след като защитник е играл с нея и вкара гол, то попадението се зачита.

След промяната на правилото обаче същият този играч ще се счита, че е в активна засада и евентуалния му гол няма да се засече. Досега съдиите имаха право сами да преценяват дали бранителят е извършил планираща защитна реакция, при който случай става въпрос за пасивна засада. С обновяването на правилника ФИФА иска да предотврати възможността даден нападател, който не участва в атаката на тима си, да се възползва от грешка на защитниците.

Освен това се цели да се намали негативният ефект за отбраняващия се отбор при случаен рикошет в тялото на негов футболист. Инструкцията със задължителното въвеждане на промените е разпратено от ФИФА до всички страни-членки с настояване те да информират и въведат новите изисквания в започващия това лято нов футболен сезон. Българските рефери ще бъдат запознати с тях на предстоящия в близките дни в Сливен Съдийски семинар.