Кандидати европейски избори 2024

В тази страница са представени политическите партии, които имат най-голям шанс да имат представители в Европейския парламент след евровота на 9 юни 2024 г. Подредбата на партиите е базирана на проучване, проведено в периода 25 април – 2 май от „Алфа Рисърч“, реализирано е собствени средства. То обхваща 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС е политическа коалиция между ГЕРБ, Съюза на демократичните сили (СДС) и Движението „Гергьовден“, ръководена от председателя на ГЕРБ – Бойко Борисов. Тя е създадена през 2019 г. с цел общо участие на двете партии на изборите за Европейския парламент в България през 2019 г.

На последния евровот 607 194 души гласуват за коалицията, което се равнява на 31,07% от всички гласували. Партията получава 6 места в Европейския парламент, където е част от семейството на ЕНП.

Новини

ПП-ДБ

ПП-ДБ

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) е политическа коалиция, създадена през 2023 г. от две коалиции – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. На 13 февруари 2023 г. те подписват споразумение за общо явяване на парламентарните избори през 2023 г., насрочени на 2 април.

През 2024 г. ще бъде първото им общо явяване на избори за Европейски парламент.

Новини

Възраждане

Възраждане

„Възраждане“ е националистическа политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин основател и председател е Костадин Костадинов. Партията се самоопределя като патриотична формация.

На изборите за Европейския парламент през 2019 г. партията регистрира в ЦИК листата си от кандидати, в която председателят на партията е на последното 17–о място. Изборите се провеждат на 26 май, при 32,64% избирателна активност партията получава 1,04% подкрепа (или 20 319 действителни гласа).

Новини

ДПС

ДПС

Движението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, определяща се като либерална партия и член на Либералния интернационал. Основана на 4 януари 1990 г.

Партията участва в европейските избори през 2014 и 2019 г.

Новини

БСП

БСП за България

Българската социалистическа партия (БСП) е лявоцентристка социалдемократическа политическа партия в България. Партията се формира след общопартиен референдум на 3 април 1990 г. Тя е прекият наследник на Българската комунистическа партия, учредена през 1919 г.

За изборите за български представители в Европейския парламент, насрочени за 20 май 2007 г., БСП регистрира единна листа с някои по-малки организации, наречена Платформа Европейски социалисти (ПЕС). Начело на листата е Кристиан Вигенин. На изборите центристката ПЕС се класира втора след новообразуваната партия ГЕРБ, макар и само с около 5000 гласа по-малко, и получава пет места в Европейския парламент.

Новини

Има такъв народ

Има такъв народ

"Има такъв народ" (ИТН) е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен водещ и певец Слави Трифонов. Самоопределяща се като „политически продукт“, възникнал следствие на референдума през 2016 г. и потъпкването на резултатите от страна на депутатите, партията наследява името на един от албумите на Слави Трифонов и "Ку-Ку бенд".

Това ще е първото явяване на формацията на избори за Европейски парламент.

Новини