Българският нападател Цветан Генков безспорно е най-интересната фигура в състава на Висла преди мачовете на поляците с Литекс в третия кръг на квалификациите за Шампионската лига. Бившият нападател на Локомотив (София) и руския Динамо (Москва) говори пред официалния сайт на клуба където разказа що за отбор е Литекс, разкри своите очаквания и формата на Висла.

- Какъв отбор е Литекс?

- Безспорно добър отбор. При тях има също така и добър треньор. И разбира се, заслужено стана шампион.

- Кои от играчите на Литекс познавате?

- Знам почти всички футболисти от този отбор. С доста от тях съм се засичал в националните отбори. Не съм наясно единствено с новите футболисти.

- Кой според вас е най-добрият футболист на Литекс?

- Мисля, че най-добрият играч трябва да се търси в групата на опитните футболисти. Безспорно в нея влизат капитанът Йеленкович, Тодоров, Христо Янев. В Литекс също така има и млади играчи, които сега започват своята сериозна кариера. Това разбира се, са сдобри футболисти, но те нямат опита, който притежават по-старите. На мене ми се струва, че в мачовете с Висла треньорът на Литекс ще заложи на по-опитните.

- По време на мача в Холандия, където двата отбора играха контролна среща, ти разговаря с футболисти на Литекс. Каква е тяхната цел през този сезон?

- Литекс се стреми да влезе в груповата фаза на Шампионската лига. Но проблем за тях е, че тази цел е и за нас, както е била и преди. Ще видим кой ще се окаже по-добър и кой ще постигне целите си.

- Гледате ли редовно мачове от българското първенство?

- През последните шест месеца не съм гледал редовни мачове, защото спътниковата телевизия, която имам у дома ми, не предлага каналите, които дават българското първенство. За последен път съм наблюдавал Литекс когато си бях в България.

- Какви резултати имаш в мачовете, когато си играл против Литекс?

- Играл съм срещу този отбор шест пъти. Имам три победи и три загуби. Последният ми мач беше с екипа на Локомотив (София) и ние го загубихме с 0:1. Но съм длъжен да кажа, че ние бяхме по-добрият отбор и съдията допусна грешка в полза на Литекс. Имаше фаул, съдията не го маркира, стана атака за тях и ни отбелязаха гол.

- И кой е по-добър - Литекс или Висла?

- Естествено е играчите и треньорите на Литекс да смятат, че те са по-добри от нас. Ние разбира се, също смятаме, че сме по-добри. Но кой е прав ще се види след последния съдийски сигнал.

- Висла игра контролна среща с Литекс. Какво значение има този мач предвид факта, че двата отбора се срещат и в Шампионската лига?

- Съществува разлика в настройката. Изобщо няма нужда да се връщаме към този мач, защото той няма да има нищо общо с тези две срещи, които ни предстоят. Аз знам, че можем да елиминираме Литекс, но със сигурност ще бъде много трудно.

- Разкажи ни нещо за стадиона, на който Литекс играе, и за техните фенове.

- Това е един нов стадион. Но на мачовете на Литекс не ходят много хора. Изобщо трябва да си представите, че на мач в България трудно има повече от 5 хиляди души, но когато Литекс играе със силни отбори и мачовете са с особено значение за отбора, стадионът се пълни.

- Мач с български отбор ще бъде ли с по-особено значение за теб?

- Не. За мене това ще бъде мач, както всички останали. Това, че вкарах два гола на Литекс в контролна среща, си беше случайност. Не се концентрирам по такъв начин в мачовете. Разбира се, нямам нищо против да вкарам отново два гола. Но това не мога да ви го обещая. В края на краищата ако знаех какво ще направя в следващия мач, щеше да бъде страхотно. Тогава направо отивам и казвам на треньора, че трябва да бъда на терена на всяка цена (смее се). Искам да вкарвам голове във всеки мач, но не винаги имам такава възможност.

- Треньорът казва, че не се намираш в най-добрата си форма.

Мисля, че в най-добрата си форма се намирах в началото на периода си във Висла. Ако гледате дали бележа, наистина може би е така, както казва треньора. Но не е важно кой вкарва головете, а да постигаме целите си. Важното е да се раздаваш на терена. В момента мисля, че съм във форма, но мога да играя и още по-добре.