Да мислиш не е просто да изразходваш енергия, да мислиш е целенасочено да си задаваш въпроси и да си отговаряш на тях. Това каза Стефан Григоров в лекцията си на събитието „Живот и кариера – защо в България?“, организирано от кариерната платформа Bulgaria Wants You. Предстои форумът да се проведе в София на 9 юни 2022г. в София Тех Парк. Сред официално обявените лектори са президентът Росен Плевнелиев, журналистът Светослав Иванов, предприемачът Димитър Караиванов, Люси Дяковска и Магърдич Хаваджиян. Форумът е безплатен, но се изисква предварителна регистрация на адрес www.bulgariawantsyou.com.

Ето и още основни акценти от лекцията на предприемача, която той изнесе пред гостите на „Живот и кариера – защо в България?“ в Пловдив:

Ако ние сме любознателни към всичко около нас и постоянно се питаме защо реагираме по определен начин в дадена ситуация, ще бъдем много по-подготвени за живота и ще имаме по-малко проблеми ситуации. Проблемната ситуация е тази, в която ни е нужен спешен отговор на важен въпрос и ако го нямаме предварително, можем да не се справим навреме.  Именно умението да мислим ни помага да станем успешни, категоричен е Григоров.

Успехът означава на първо място да си добър човек - това е дефиницията   на Ст. Григоров. Според него е важно, освен да бъдем добри хора, и да се развиваме. Когато  правим лесни избори и взимаме лесни решения, най-вероятно ще живеем тежък живот, и обратното – ако намерим силата да взимаме тежки и трудни решения, ще живеем по-лек живот. За да можем да взимаме тежки решения, трябва да можем да потискаме непосредствените си малки нужди за сметка на по-далечните цели.

 

Умението за работа в екип е една от основните стъпки към успеха, категоричен е Григоров. Работата в екип не е лесна, но именно тя ни учи как да търсим решения, които да обслужват повече хора. „Ако си сам, винаги ще бъдеш по-бърз, но ако сте в екип, винаги ще стигнеш по-далеч“, казва Григоров. Според него умението за работа в екип е едно от нещата, които ни липсва в България - „да мислим повече за цялото, за нас като общество, а не като отделни единици, които се опитват всеки сам да спаси себе си и постоянно да се боричкаме един с друг.“ 

Той посъветва хората, които се чудят какво да работят, внимателно да помислят дали искат да имат собствен бизнес и да са предприемачи или просто да започнат работа някъде.  „Ако сте човек, който иска да се развива бързо и сте ОК с това да изпитвате дискомфорт, може би това е вашето нещо. Ако обаче търсите място, където да започнете да работите, да сте с добър екип, да правите нещо смислено, не е нужно да създавате ваша фирма. Потърсете фирмата, с която имате обща база от ценности.“, каза Григоров.

Не е толкова важно с какво точно ще се занимаваме, важно е с кого го правим и в името на какво, смята той.  

Ако слушаме вътрешния си компас, е много вероятно да се научим да мислим, да станем добри хора, да се развиваме, да знаем как да работим в екип, да правим нещо смислено и в крайна сметка, да се почувстваме успешни хора, каза в заключение Стефан Григоров.

Стефан Григоров е съосновател на Dreamix - българска IT компания, оценена на около 10 милиона лева. За него и партньорите му работят над 100 души, а компанията им продава услуги в Германия, Великобритания, Швейцария и САЩ.