На 9 юни в София Тех Парк ще се проведе кариерният форум „Живот и кариера - защо в България?“. Той се организира от Economic.bg, ДНК и платформата Bulgaria wants you. Форумът включва и лекторски панел, на който посетителите ще имат възможност да получат безценни съвети от професионалния и житейски опит на реализирани предприемачи и бизнес лидери.

„Събитието ще помогне на всеки, които иска, да потърси причини, за да остане. Целта ни е реално да мотивираме присъстващите да се развиват у нас и да ги запознаем с възможностите за работа, които компаниите в България предоставят. Поканени са топ специалисти от света на бизнеса и смели предприемачи. Всеки един от тях се определя за успешен и щастлив тук, в България. И всеки от тях ще сподели с теб своя опит и ще даде съвети за кариерен растеж. По време и между презентациите на гост-лекторите, всеки ще може да посети изложбената площ и да разговаря с представител на нашите партньори или директно да кандидатства за работа на техните работодателски щандове. Над 60 водещи компании ще бъдат част от събитието на 9 юни в София Тех Парк", сподели Андрей Арнаудов, съосновател на платформата Bulgaria wants you.

Официално са обявени имената на лекторите. Това са президентът Росен Плевнелиев, журналистът Светослав Иванов, предприемачът Димитър Караиванов, продуцентът Магърдич Халваджиян и певицата Люси Дяковска.

Росен Плевнелиев споделя, че е един от онези българи, които решават, че в чужбина ще намерят своето кариерно развитие и щастие. Без да се замисля, че може да има безброй трудни моменти, се хвърля в дълбоките води, с една едничка цел – да постигне успех „с честен и почтен труд, с уменията си.“. Той обаче не открива така желаното щастие в чужбина и се връща в България.

„Върнах се в България и се оказах щастлив, какъвто не бях в Германия. Намерих себе си и страшно много приятели, създадох семейство, деца… Оказа се, че качеството на хората в България, които виждам ежедневно, е много по-добро от тези, с които се срещах в Германия.“

„Искам да разкажа тези истории на успеха на младите хора, защото искам да са по-успешни от мен. В крайна сметка трябва да говорим за успеха и за неуспеха. Минавал съм през изключително трудни моменти в живота си и знам колко е важно да бъдеш търпелив, защото само тези които работят по смислени проекти и идеи, и са въоръжени с търпение и с постоянство, ще успеят. Аз не считам, че егото на някого е форма на успех. Не считам, че успехът е в парите, в колите, в това, което външно можем да демонстрираме. То е колективно усилие и много ми се иска да успеем като общество. Посято е семето на това „от днес за утре мога да успея“, но това не е устойчив успех.“

Според Росен Плевнелиев, днес се изпращат погрешни послания на българите в чужбина и това влияе негативно на решението им дали да се завърнат в родината.

Когато постоянно обясняваме, че сме най-корумпираните, че сме най-бедните, когато сме се разделили по всички възможни линии – това са възможно най-грешните послания към българите в чужбина. Към тях ние трябва да имаме съвсем друг подход. Искам да ви кажа, че самият аз посещавах български общности в САЩ и ми направи впечатление, че нямат необходимата информация, затова какви са промените тук. Когато дойдат една голяма част от тях казват „София се променя, България се модернизира!“. Това лошо ли е? Защо трябва да го охулим, да го спрем, да го блокираме. В крайна сметка считам, че е необходимо национално отговорно усилие.“

Кариерното изложение е напълно безплатно за посетителите, но изисква предварителна регистрация на www.bulgariawantsyou.com/events.

Медийни партньори на събитието са bTV Media Group и Kmeta.bg.