Министърът на икономиката Богдан Богданов обсъди възможностите за инвестиции в България с най-голямата компания за изпълнение на инфраструктурни и енергийни проекти в Южна Корея, които са на посещение у нас. Чуждестранната делегация бе съпроводена от посланика на Република Корея в България Н. Пр. г-н Бе Джонгин.

Припомняме, че министър Богданов бе на работна визита в Южна Корея в края на миналата година и покани представителите на компанията на посещение в страната ни, където могат да се запознаят на място с възможностите за инвестиции и за потенциални партньорства.

 

Акцент в разговора бе поставен върху позиционирането на южнокорейски компании в индустриалните зони у нас, както и върху реализацията на съвместни проекти в България.

Министърът на икономиката и индустрията изтъкна пред представителите на корейския гигант конкурентните предимства, които предлага страната ни на инвеститорите, като посочи наличието на добри експерти и стратегическото разположение на страната ни, което ще насърчи успешното навлизане на корейски фирми на Европейския пазар. 

„Работи се за изграждането на инвестиционен портал, който има за цел да съкрати инвестиционния процес и да улесни достъпа на компаниите до обобщена информация за възможностите, които предлага България“, обяви Богданов.

По този начин ще се улесни и комуникацията между бизнеса и всички държавни институции. Икономическият министър посочи и механизмите за регионална помощ, като изтъкна, че в регионите с по-висока безработица, в които трябва да се открият нови работни места праговете за държавна помощ са по-високи.

“България става все по-привлекателна за инвеститорите. Отчитаме рекордни инвестиции през 2023 г. не само на нови компании, но и на такива, които реинвестират у нас“, каза още Богданов.

Министърът подчерта, че предстои подписване на Меморандум за двустранна търговия и стимулиране на инвестициите между държавите като се работи това да се случи по време на заседанието на българо-корейската Комисия за икономическо сътрудничество през тази година у нас.