Бившият финансов министър Николай Василев е един от хората, които най-често биват търсени за мнение по теми, свързани със законови промени, държавен бюджет и демографската криза. В качеството си на експерт и публична личност, той е бил участник и в двете Национални кръгли маси „Демографията няма цена“, които организира Движение за национална кауза (ДНК).

Той ще бъде и един от мотивационните лектори на най-големия кариерен форум във Варна, който Bulgaria Wants You организира на 2 декември. Специално за платформата той коментира „гръмката“ новина за увеличение на бюджета с 400 млн. лв. в социалната система.

Г-н Василев, как ще коментирате увеличените с 400 млн. лв. средства в социалната система спрямо така заложената сума от 84 млрд. лева в новия проектобюджет за 2024 г.?

За седми път от 2021 г. насам приемаме все по-разхитителен и популистки бюджет. Разлики във философията няма, единствено числата стават все по-големи. В абсолютна стойност сумите в държавния бюджет растат главоломно - за сравнение: 42 млрд. лв. за 2020 г. и 84 млрд. лв. за 2024 г.

Това значи само едно: пари има и то много, въпросът е как ги харчим.

Това са космически суми, от които така и не се заделиха 1-2 милиарда за демографска политика, от каквато страната ни има остра нужда. Представяте ли си какво може да се постигне с десетки милиарди лева увеличение за няколко години? Ето няколко акцента от мерките, които съм споделял в моята последна книга, пред медиите, а и пред вашата аудитория на Националната демографска дискусия:

1) да се въведе финансова подкрепа от 20 хил. лева за всяко родено дете в България.

2) да се построят необходимия брой детски градини - за работещите в столицата това е най-наложително, ако искаме тези хора да раждат деца и да не напускат страната.

3) детските надбавки за дете да се увеличат 4 пъти.

Какъв обаче е настоящият извод: парите за демография в държавния бюджет все още са 0 лв. Тези 400 млн. лева няма да доведат до по-висока раждаемост, още повече докато правителството възприема втората година майчинство за демографска мярка.