В практиката всеки е представял медицинско свидетелство по най-различни поводи. Дали обаче спрямо закона е необходимо да представим медицинско свидетелство и преди да започнем работа, или това е само изискване на отделни работодатели, отговаря Тодор Капитанов - създателят на Mywork.bg - автоматизирана безплатна платформа за трудовоправни консултации и съвети в помощ на всички работещи граждани в България.

На основание на Кодекса на труда, всички работници и служители подлежат на задължителни предварителни и периодични медицински прегледи. Условията за извършване на предварителните и периодичните прегледи съобразно характера на работата, условията на труда и възрастта на работниците и служителите се определени в специална Наредба за задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците.

Спрямо наредбата, на задължителен предварителен медицински преглед подлежат:

  • лицата, които постъпват на работа за първи път;
  • лицата, които преминават на друга работа в същото или в друго предприятие, която е свързана с вредни фактори и с риск от професионални увреждания;
  • лицата, прекратили трудовите си правоотношения за повече от три месеца.

Следователно лицето, започващо работа, трябва да представи карта за предварителен медицински преглед.

Снимка: iStock

Важно е да знаем, че служебното изискване и предоставяне на досиетата между службите също е уредено в Наредбата за условията и реда за осъществяване дейността на службите по трудова медицина. Тя урежда, че здравните досиета на работещите се предават и приемат между службите по трудова медицина на хартиен и електронен носител по служебен път при промяна на местоработата на работещия и направено искане от службата, обслужваща съответното предприятие.

Предвид особеностите на националното законодателство и практики в държавите-членки на ЕС е възможно да има установен различен ред за трудово-медицинско обслужване и здравно наблюдение на работещите в държавата-членка в която е протекъл предшестващия трудов стаж на работещия. При всички случаи ангажимент на службата по трудова медицина е да потърси по служебен път информация относно провежданото му медицинско наблюдение, която да включи в личното здравно досие.

Справка:

чл. 287, ал. 1 от Кодекса на труда

чл. 2. ал. 1 от Наредба № 3 от 28.02.1987 г.

чл. 17, ал. 1 от Наредба № 3 от 25.01.2008 г. за условията и реда за осъществяване дейността на службите по трудова медицина (обн., ДВ, бр. 14 от 12.02.2008 г.).