Специално за Bulgaria wants you, един от най-уважаваните специалисти в сферата на социалната политика, разтълкува темата за правата на жените при отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Автор на статията е д-р Христина Христова, която е председател на Института за семейна политика. Тя е бивш министър на труда и социалната политика, народен представител в периода 2005-2009г., наблюдател и депутат в Европейския парламент. Доктор по социология и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Правата на жените, осигурени за общо заболяване и майчинство, при настъпване на осигурителния риск „майчинство“ и специално за отглеждане на дете до 2-годишна възраст са заложени в чл.11, ал.1, т.“д“ от Кодекса за социално осигуряване /КСО/, също така в чл.13а, т.1 от КСО.

Правата за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се придобиват само при условие, че жената да има 12 месеца осигурителен стаж /чл.52а/ от КСО.

През време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст на майката се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.

Снимка: iStock

В годините назад като размер на това обезщетение се посочваше минималната работна заплата за текущата година. В това има логика, защото обезщетението трябва да замества дохода от труд на майката, която отглежда дете. Минималната цена на труда у нас е минималната работна заплата. Преди години този принцип беше нарушен и като размер на обезщетението се записваше конкретно число, различно от минималната работна заплата и значително по-малко от нея. Така например тази сума за 2021 г. е 380 лв.

Авторът д-р Христина Христова е бивш социален министър
Снимка: БГНЕС

С изменения, направени в чл.12 на Закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г., които са в сила от 1.09.2021 г. се определиха следните размери: от 1.01.2021 г. до 1.10.2021 г. – 380 лв.; от 1.10.2021 г. до 31.12.2021 г. – 650 лв. 650 лв. е размерът на минималната работна заплата за 2021 г.

Снимка: iStock

В публичното пространство съществува дебат дали въобще е необходима втората година от майчинството. Твърди се, че това откъсва майката от пазара на труда, че тя загубва квалификация и конкурентоспособност. Като се има предвид, че в София и големите градове има недостиг на децата в детските заведения, а също така липсват и алтернативни услуги за деца, много от жените нямат избор. Когато решат те самите да отглеждат своето дете до 2-годишна възраст нека обезщетението да спомага за по-добро качество на живота. Обезщетението до 1-годишна възраст на детето е 90% от заплатата на жената.

Очаквам следващото Народно събрание да следва важните принципи.