На събитието „Кариера и живот – защо в България?“ освен лектори от света на висшия мениджмънт, популярни личности и топ предприемачи, традиционно има и много работодателски щандове. Те предлагат на посетителите директни работни позиции, а форумът на 2 април в Лондон няма да прави изключение. На него ще има над 20 представители на български и международни компании, които ще търсят своите нови служители.

Един щанд обаче ще бъде със специално предназначение - на него присъстващите ще могат да подават сигнали за административни пречки, които затрудняват връщането им в България. Инициативата е на неправителствената организация на Иван Христов и Андрей Арнаудов – ДНК.

Сдружението ще сподели щанд с Bulgaria Wants You за кариерно консултиране от HR специалист, като се ангажира да събира лични казуси с цел подкрепа за разрешаване на определени препятствия на желаещите да се върнат обратно в страната ни българи.

“Все повече българи се завръщат в страната, което е страхотна новина”, каза HR експертът Георги К. Първанов. Той препоръчва на хората в чужбина да търсят работа чрез специализирани сайтове и платформи, HR агенциите или директно да пращат своите биографии на конкретни работодатели, които харесват.

„Компаниите ценят много т.нар. нетърсени CV-та - ако вашата мечта е работите за определена фирма, изпратете директно своята автобиографията. „Най-важните умения, които трябва да имаме в това сложно и динамично време, за да се развиваме и да намираме все повече възможности, са гъвкавост, адаптивност, уважение към клиенти и колеги, интегритет, коректност, конфиденциалност. Това са изводите от проучване на един от най-престижните университети в света Massachusetts institute of technology“, допълва Г К. Първанов.