75% от анкетираните по време на събитието на Bulgaria Wants You: „София: кариера и живот – защо в България?“ не са обмисляли варианта да се преместят за постоянно в чужбина и искат да живеят в България.

Данните от проучването показват, че главните причини емиграция са стремежът за повече доходи и по-добър стандарт на живот (34,1%).

Търсенето на сигурност и спокойствие (29,5%) и по-добра професионална реализация (25%) също са сред причините, които мотивират сънародниците ни да обмислят варианта за установяване извън родината. Стремежът за лично усъвършенстване и по-добро образование (4,5%) също е сред от факторите, които влияе на българите.

Организаторите на най-големия кариерен форум в страната - Bulgaria Wants You обобщават, че все повече хора търсят възможности да намерят работа в България и да останат да живеят и градят своята кариера в родината. Като още един от положителните изводи, които те изтъкват, е и това, че форумите им се посещават от все повече млади хора, които искат да създадат семейство тук.

По време на събитието в София повече 1000 души имаха възможност да се срещнат с над 80 работодатели, които им предоставиха конкретни работни предложения и им разказаха повече за възможностите за щастие в страната.