Прогнозата на Националния статистически институт, че след 2075 г. България ще има под 5 млн. души население, се превърна в тема номер 1 за социалните мрежи. Коментарите не спират да валят и днес, а мненията са разнопосочни. В онлайн дебата за ролята на държавата в справянето с демографската криза, се включи и Андрей Арнаудов, в качеството си на съосновател на кариерната платформа за по-добро качество на живот Bulgaria wants you:

„Бързам да ви кажа „Добро утро“! Няма нужда от „вайкане“, има нужда от конкретни мерки, каквито ние сме предлагали на институциите многократно. Те са по посока на задържане на младите българи в страната и връщане на част от сънародниците ни от чужбина. Както и мерки, с които се насърчава раждаемостта.

Снимка: Bulgaria Wants You

Ние правим точно това вече доста години и с неправителствената организация Движение за национална кауза, и с кампанията за насърчаване на раждаемостта „Направи го сега“ и най-вече с действащата ни кариерна платформа Bulgaria wants you. През годините сме предлагали многократно и аргументирано конкретни стъпки, с които да се справим с отрицателния прираст на населението. Просто трябва, както бизнесът, така и държавата, все по-ясно да осъзнаят, че демографията е приоритет номер едно.

И още нещо, от мен да знаете, НСИ няма да познае! Хората в България няма да бъдат под 5 000 000 след 2075 г. Убеден съм, че ще бъдат много, много повече! Въпросът е какъв процент от тях ще бъдат българи и какъв процент хора, дошли от близки и далечни континенти. Тази красива земя няма да остане необитаема.

Няма нужда от „вайкане“, има нужда от конкретни мерки и действия!“