Като един от създателите на платформата „Bulgaria wants you“, съм щастлив, че вече имаме своето място с подстраница в btvnovinite.bg. Нашата цел е да бъдем полезни, като предлагаме конкретни възможности за живот и кариера у нас, за да намерят младите хора причина да останат или да се завърнат от чужбина и да търсят своето бъдеще в България. Това означава, че не само ще предлагаме конкретни позиции за работа у нас в български и международни компании, но и ще предоставяме възможно най-много информация за стандарта на живот в страната. Също така ще ви информираме за промените, които се случват в различните региони на България.

Освен да бъдем полезни, нашата работа е да обръщаме внимание, когато има сериозни теми, отнасящи се до демографията, защото в крайна сметка ние като създатели на ДНК, която е идейният носител на „Bulgaria wants you“, направихме тази платформа, защото за нас демографията е най-важната тема и кауза за България.

По тази причина е хубаво да напомним, че през миналата седмица в първото си национално изследване сред 826 работодатели от пет региона и дванадесет индустриални сектора в страната, „Българската конфедерация по заетостта“ прогнозира, че на фона на задълбочаващия се проблем с недостига на кадри в бизнеса през следващите 6 месеца близо 25% от компаниите планират да увеличат работната си сила. По план най-голямо назначаване на нови служители се очаква в секторите „Информационни технологии”, „Производство” и „Аутсорсинг”.

От една страна това е позитивно, защото означава, че бизнесът в страната расте, но от друга е ясно, че липсата на хора не само прави мрачно демографското ни бъдеще, а създава и пречки пред развитието на икономиката ни, т.е. демографията спъва развитието ни и пречи на това да живеем по-добре днес. Това вече не е тема, от която би трябвало да се вълнуват само патриоти и националисти, а всеки прагматичен човек, защото ако има повече млади хора и енергия, икономиката ще се развива по-бързо.

В тази връзка в същата седмица, в която получаваме информация, че бизнесът се задъхва от липса на кадри, дойде и шокираща новина от „Центъра на бесарабските българи в България“. Студенти от българските задгранични общности, които са завършили степен бакалавър у нас, са принудени да избират между това да запазят статута си на постоянно пребиваващи или да продължат образованието си в България като запишат магистратура. Това е парадокс, както и да го погледнем!

Ние, като представители на ДНК и Bulgaria wants you, се чудим как е възможно полската държава за последните години да създаде възможности за привличане на близо 2 млн. украински граждани за временна или постоянна работа и да ги влее в икономиката си? Как е възможно Унгария да даде над 1 млн. паспорти на етнически унгарци от диаспората, за да се бори с демографския си проблем? Как е възможно Сърбия да говори за „сръбски свят“ и да се опитва по всякакъв начин да поддържа териториите на бивша Югославия близки до себе си, а само ние да нямаме никаква стратегия и поглед към бъдещето?

Независимо дали по модерния полски, по смелия унгарски или по ретроградния и закостенял сръбски начин всеки в Източна и Централна Европа се опитва да мисли за демографската си стратегия и за бъдещето на нацията си. Само ние някак си продължаваме да даваме знаци, че най-важната тема е тази, за която най-малко ни пука.

Така че ние в Bulgaria wants you, както вече и в лендинг страницата ни в btvnovinite.bg, ще разказваме на първо място за всички добри новини, защото добрите новини в икономиката, в бизнеса и в подобряването на средата в България са много и често ги пропускаме. Но ще се опитваме и да изостряме вниманието за нещата, които трябва да промени преди всичко държавата, за да може да започнат да идват добри новини не само от бизнеса и от промяната на средата, но и от демографията.