Във Варна на Гергьовден способностите си показа Морският специален разузнавателен отряд – една от най-елитните части на военноморските ни сили, по-известни като морските тюлени на България. Те са уникални за българската армия, тъй като действат по въздух, суша и вода.

Командосите от морския отряд "Тихина" са единственото парашутно-водолазно формирование във въоръжените ни сили. Бойните плувци използват неконвенционални способи.

Снимка: btvnovinite.bg

"За някои това е зона "некомфорт", за нас е нормално. Казват: "Вие сте луди да ги правите всички тези неща", но за нас това е нормално ежедневие", споделя кап.-лейт. Георги Янев от Морския специален разузнавателен отряд.

"Това да си еднакво добър във въздуха, при изпълнение на парашутни скокове, да десантираш от вертолет, да се гмуркаш с водолазно снаряжение, различни типове, да стреляш, да бягаш по сушата, да управляваш различни транспортни средства, бих казал си е в кръвта", коментира кап. II ранг Герман Славов, командир на Морския специален разузнавателен отряд.

Снимка: btvnovinite.bg

Във взаимодействие с морската авиация, командосите показаха десантиране на тактически екипи по въздух и вода, и динамична стрелба, характерна при скоротечни действия – рейдове, засади или овладяване на обекти, завзети от терористи.

"Специалното на специалния отряд са хората. Това са най-ценния ни капитал", казва кап. III ранг Георги Калинов, заместник-командир на Морския специален разузнавателен отряд.

Снимка: btvnovinite.bg

Кулминацията беше групов доцелен парашутен скок. Въпреки силния вятър, четирима военнослужещи се приземиха на точно определеното място, развявайки трибагреника и флаговете на общината, на военноморските сили и на морския отряд.

"Готови сме да защитим морския суверенитет и свободата на корабоплаването в националните морски пространства", коментира кап. I ранг Камен Кукуров, началник на щаба на ВМС.

Снимка: btvnovinite.bg

Варна видя и бърза евакуация на тактически екипи. А представителният духов оркестър на Военноморските сили изнесе празничен концерт.