Продължава издирването на двамата затворници, които избягаха от Централния софийски затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев. Стотици са опитите за бягство от затвора в новата ни история. Някои от тях се увенчаха с успех.

Ето и част от най-знаковите бягства: 

На 23 декември 1992 г. осъденият за убийство Алберто Йорданов не се връща в затвора, след като е пуснат в отпуск. В следващите 10 години осъденият живее под чужда самоличност в Чехия. Заловен е 10 години по-късно и е върнат у нас, за да изтърпи наказанието си.

Снимка: btvnovinite.bg

През януари 2010 г. Малин Крумов, по прякор Маце, осъден до живот за убийство, бяга от Варненския затвор, като успява да преодолее 5-метрова стена. Часове по-късно е заловен в такси.

Снимка: btvnovinite.bg

През април 2011 г. рецидивистът Цветан Чарлов се оплаква от високо кръвно и е изпратен за лечение в болница. Бяга оттам през входа, по чехли и необезпокояван от никого.

Снимка: btvnovinite.bg

30 април 2014 г. – почти филмов сюжет. Гватемалецът Хосе Мартинез заедно с Николай Николов – Шатката, успяват да избягат от Централния софийски затвор, като използват кола със син буркан.

Снимка: btvnovinite.bg

Три години след бягството Мартинез е хванат да краде автомобил в Португалия. От Николов няма следа и до днес.

За пет години 55 затворниците са избягали от затворнически общежития и от корпусите на затворите у нас. Петима от тях все още се издирват. Данните са на „Дневник”. 7 са лишените от свобода избягали от затворнически общежития в София, Враца, Пловдив, Белене, Ловеч и Плевен през 2013 г.

През 2014 г. 8 души са избягали от общежитията в София, Враца, Пловдив, Варна, Бургас и  Бобов дол. Броят на бегълците през 2015 г. е шестима.

Година по-късно 19 лишени от свобода бягат от общежитията в София, Враца, Стара Загора, Варна, Плевен, Ловеч, Бобов дол и Бургас. Има лек спад в тенденцията за бягства от затвора – през миналата година избягалите са 12 лишени от свобода.

А какъв е профилът на един от избягалите сега – Владимир Пелов? Според полицаите, участвали в залавянето му преди години, той е хладнокръвен, безскрупулен, притежава висока интелигентност и комбинативност.

Kриминалният психолог Росен Йорданов описва избягалия Пелов като изключително опасен психопат. „Това не са хора, които  могат да се поколебаят да вземат заложници, да отнемат живот, да причинят физическо страдание, ако интересът в дадената ситуация го налага”, подчерта психологът.