Зимата рязко напомни за себе си. Във Видинско снегът тази сутрин дойде най-напред.

Сняг почти през целия ден валя в София. И в комбинация с тежкия трафик движението е затруднено на „Цариградско шосе” и по другите булеварди в столицата. Времето бе причина и за серия инциденти.

Снимка: Ладислав Цветков

Още преди обед столицата побеля. Освен радост първите снежинки донесоха и изпитания за шофьорските умения на столичани.

Снимка: bTV

„Имаше кола пред мен и аз съвсем леко натиснах спирачките, обаче се поднесох и се завъртях бях в шок, разтреперих се. Шофьор съм от 79-та година, обаче такова нещо не ми се е случвало”, разказва Янка.

В ранния следобед ТИР катастрофира на изхода на Велико Търново в посока Хаинбоаз. Пострадали няма, но временно движението в района бе затруднено.

За да има по-малко подобни инциденти, на пътя излязоха снегорините.

Снимка: bTV

"Шофьорите не ни правят път, бутат се в снегорините, искат ние да им правим път, което не е правилно”, обясни Красимир Петров, шофьор на снегорин.

Мерки срещу заледяването ще вземат и в Добруджа, но през нощта, когато температурите се очаква да паднат под нулата, казаха за bTV от Областното пътно управление.

А през следващите 15 дни не се очакват сериозни нови валежи от сняг, казват климатологът Георги Рачев.

Снимка: bTV

„Има много голяма вероятност тази година да се окаже най-топлата година в България откакто, за средно годишна температура, откакто се водят метеорологични наблюдения”, обясни Георги Рачев, климатолог.

За Коледа не се очаква сняг, убеден е климатологът.

В сряда валежите ще спират и облаците ще намаляват. През втората половина на седмицата температурите вече ще тръгнат нагоре.