Журналисти внесоха в парламента, в Министерския съвет и в президентството петиция за връщане на достъпа им до депутатите. 

В документа, подкрепен от над 260 души, се подчертава, че обществото има "крещяща нужда да бъде информирано точно и коректно, както и репортерите да задават въпросите на хората на народните избраници". 

„Журналистите, които сме призвани да задаваме въпросите на обществото, не можем да го правим. Това може да се осъществява само със съдействието и добрата воля и благосклонноста на пиара на партията, което е изключително благонадеждно. Премиерът Бойко Борисов е казвал многократно как ние сме свободни да му задаваме всякакви въпроси и как той ни отговаря - и затова искам подкрепа и от него“, посочи журналистът Владимир Христовски. 

След като депутатите се преместиха в сградата на бившия партиен дом, специално изградени устройства спират достъпа на журналистите до тях.  Турникетите не работят с картите на журналистите, а пресцентърът не се намира на един и същи етаж с пленарната зала. Заседанията могат да бъдат проследявани през монитори, за пресконференции има определени две места.