Парламентът заседава под обсада заради протеста. БСП останаха на площада. А с гласовете на ДПС - 127 депутати осигуриха кворум.

Снимка: btvnovinite.bg

1 час и 50 минути - точно толкова време работиха депутатите този четвъртък. Беше поискана поименна проверка от ДПС и се оказа, че малко преди 11:00 ч. в залата вече няма необходимия брой депутати за да продължат да заседават.

В залата за първи път влезе Лиляна Друмева като депутат на мястото на  Данаил Кирилов.

Бяха обсъдени процедурата за попълване на състава на Централната избирателна комисия, както и промени в закона за личните документи.

Втора седмица, обаче, работата на парламентарните репортери е затруднена. Достъпът до депутатите е ограничен.

Единственото място, на което може да има визуален контакт към влизащите депутати, които не искат да се срещнат с медиите, е през прозореца на тоалетната, предвидена за журналисти - вижда се вътрешния двор, където паркират автомобилите

Специално изградени устройства спират достъпа на журналисти до депутатите. Турникетите не работят с картите на журналистите.

Единственият шанс депутатът да бъде попитан е да прояви добра воля и да спре на излизане от пленарната зала, докато репортерът е при операторите. Има и още едно условие - квесторите да не се намесят.

Снимка: btvnovinite.bg

Пресцентърът е няколко етажа надолу. Асансьор няма. Често мониторите губят картина или звук. Или и двете. Така журналистите могат и да пропуснат да чуят, че е поискана поименна проверка например или друго важно решение.

Снимка: btvnovinite.bg

След като сметката показа под 121 депутати, народните представители, с малки  изключения, предпочетоха да си тръгнат през служебния вход, натоварени в бусове.

За този петък е предвидена актуализация на бюджета на здравната каса и държавното обществено осигуряване.