„Ниската избирателна активност е част от решението на целия ребус, тъй като сега излизат да гласуват твърдите ядра и хората, които имат по-силни предпочитания“, коментира в ефира на bTV журналистът Петьо Цеков.  

„На практика една пета от българите гласуват, а останалите пасуват. Почти 4 милиона избиратели предпочетоха да си останат в къщи, те не намериха смисъл да отидат да гласуват. Такава ниска избирателна активност няма как да не повлияе на резултатите. По-голямо обаче е желанието за промяна, то започна миналата година и в момента финализираме този цикъл, това е последният изстрел, който можем да дадем в полза на демокрацията“, отбеляза той.  

„Ако Румен Радев спечели, това означава, че ГЕРБ и ДПС са изцяло извън борда“, смята Явор Дачков. Според журналиста, за първи път от 20 години ДПС няма да участва във властта – явно или скрито. „За разлика от предишните два опита промяната наистина ще се случи, защото президента и правителството, което ще се сформира, ще направят един властови център, който да действа извън опасността ГЕРБ да се върне иззад ъгъла“, коментира Дачков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!