Пет от най-авторитетните лица на българската телевизионна журналистика предават своя практически опит и разговарят със студенти от Американския университет за силата на независимата и обективна журналистика.

Репортерите на bTV ще изнесат своите лекции през февруари като част от мисията на bTV да утвърждава стандартите в журналистическата професия, която има изключително важна роля за обществото.

Инициативата е част от Седмица на медиите в университета в Благоевград и цели да представи пред аудиторията най-добрите примери за независима журналистика и създаване на качествено телевизионно съдържание.

Снимка: bTV

Иван Георгиев откри медийното събитие днес с вълнуващ разказ за колеги журналисти, на които се налага да се укриват от режимите на своите държави.

Студенти от над 10 държави участваха в онлайн връзка на живо с журналистите Джан Дундар от Турция и Томислав Кежаровски от Македония, които разказаха как са принудени да се укриват от режимите на своите държави, заради практикуваната независима журналистика.

“Когато младите журналисти напуснат университета и започнат първите практически стъпки в журналистическата работа, попадайки в първата си медия, разбират колко малко знаят. Моята, и на останалите колеги от bTV задача тук, в АУБ ще бъде да даде добри примери и да разкажат своя опит на студентите и да им даде повод за размисъл”, каза Иван Георгиев.

Седмицата продължава с практични примери и анализ на актуални международни теми с Кристина Баксанова – репортер и главен редактор международни новини в екипа на bTV Новините.

Снимка: bTV

Журналистът ще предаде своя опит на студентите в отразяването на събития от световно значение и борбата с фалшивите новини, включително тези, идващи от международни агенции.

Снимка: bTV

В два поредни дни репортерът на годината на bTV Петър Нанев и неговият колега и един от най-разпознаваемите разследващи журналисти у нас Стоян Георгиев споделят своята практика в провеждането на телевизионни разследвания.

Снимка: bTV

Двамата са носители на множество награди за разследваща журналистика, а филмите им са предизвиквали законодателни промени и оставки по високите етажи на властта.

Снимка: bTV

Медийната проява завършва на 16 февруари с лекция на Теодора Трифонова, която ще вкара своята аудитория „в обувките“ на журналиста – как протича един ден в редакцията с най-голямо доверие в България – тази на bTV Новините, как се подготвят репортажи по чувствителни за обществото теми и какво се случва, когато журналистическата работа засяга интересите на силните на деня.