Георги Семерджиев (Жоро Шопа), в чиято къща в Испания бяха арестувани издирваните Ветко и Маринела Арабаджиеви, също е бил задържан в Барселона, потвърдиха днес от прокуратурата.

Пред журналисти говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова, посочи, че вчера е била издадена Европейска заповед за арест на Семерджиев и днес сутринта при полицейска операция той е бил задържан.

До 5 дни трябва да се гледа мярката за неотклонение на Семерджиев, като испанският съд ще трябва да реши дали той да бъде екстрадиран у нас.

Още в края на миналата седмица Софийската районна прокуратура започна досъдебно производство срещу Семерджиев за лично укривателство на бизнесмените Арабаджиеви.

Пред bTV Георги Семерджиев заяви, че Арабаджиеви не са се укривали при него, а са били на гости в дома му и в крайна сметка сами са се предали.

Малко след 10 ч. в Барселона започва полицейска акция. В 10.45 ч. испанските власти са установили лицето Семерджиев в Барселона, той е задържани срещу него се задейства европейската заповед за ареста му.

Георги Смерджиев е кумувал на сватбата на дъщерята на Арабаджиеви - Алекс, според разпространени в медиите снимки. Младожецът е Стайко Стайков, който заедно с баща си -  алкохолния бос Миньо Стайков, също е с обвинения от специализираната прокуратура.

Оттук нататък в срок от 5 дни българските власти следва да преведат на испански език европейската заповед за арест и документите и да ги изпратят. Това вече е факт.

Миналата седмица Георги Семерджиев беше задържан заедно с Арабаджиеви, защото също беше търсен, но не от българските, а от швейцарските власти. Те обаче се отказаха от искането си и българската прокуратура започна веднага досъдебно производство.

Ако бъде доказана вината му, законът предвижда до 5 години лишаване от свобода.