Към днешна дата все още няма данни за авторство на убийството на Алексей Петров - разследването не разполага с извършител, нито с поръчител. Това съобщи в Кюстендил главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

На този етап няма нови данни за убийството, но се работи за събиране на доказателства, така че авторът му да бъде установен. Версиите остават две и сред тях няма доминираща – свързани са с личния му живот и бизнеса му.

„И двете версии кумулират огромен обем причини и условия, които биха могли да допринесат за неговото убийство, а по всяка една версия се изясняват всички факти и обстоятелства“, посочи още главен комисар Коцев.

Той коментира и обиските в дома на Васил Божков, като посочи, че са били по повод разследването на убийството на Алексей Петров, както и разпита днес на Елена Динева - жената до Васил Божков.

По отношение на досъдебното произвоство, образувано срещу длъжностно лице, когато вътрешен министър е Иван Демерджиев, главен комисар Коцев каза, че е образувана прокурорска преписка, която е възложена по реда на Закона за съдебната власт на АДФИ. Агенцията ще извърши проверка с оглед събиране на данни за престъпление от длъжностно лице. От прокуратурата съобщиха, че към наказателното производство няма привлечени обвиняеми лица.

По повод изказване на бившия вътрешен министър Демерджиев, че политическото ръководство на МВР абдикира от задължения, Коцев каза, че той, представлявайки професионалното ръководство на министерството, не е абдикирал от задълженията си и увери, че МВР ще направи всичко възможно, с целия ресурс, гражданите да се сигурни и спокойни.

Относно убийството от петък, гл. комисар Коцев посочи, че разследването му е в начален етап.

„За съжаление още един млад човек е с отнет живот в резултат на неуредени отношения между съпруг и съпруга и влошени взаимоотношения заради родителски права", казо той.

Задържани са съпругата и тъщата на жертвата. Днес трябва да се извърши аутопсията, която да даде точната причина за смъртта. На този етап има събрани доказателства за две лица, които са задържани и обвинени за умишлено убийство. Няма други задържани към момента, след като кръгът на заподозрените е бил сведен до две, допълни гл. секретар на МВР.